Voor ontucht veroordeelde man nu vrijwilliger bij AZC Zutphen

01-04-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – “Er was altijd een soort van grensoverschrijdend gedrag, in het vastpakken, het masseren en hij loep bijvoorbeeld altijd even de douche in.” Dit vertelt Inge tegen het onderzoeksprogramma Argos.

Het is het verhaal over een tafeltennistrainer die in de jaren ’70 en ’80 in Zutphen slachtoffers maakte met seksueel misbruik. Dit gebeurde bij Zutphense tafeltennisvereniging Torenstad.

“Op mijn vijftiende heeft er ook daadwerkelijk seksueel misbruik plaatsgevonden, want ik heb toen twee jaar een seksuele relatie met hem gehad. Hij was toen veertig”, zegt Inge.

De trainer werd in 1997 geschorst door de tafeltennisbond voor ontuchtige handelingen met vier minderjarige spelers.

‘Hij pakte je borsten’
Minet Bakker doet ook haar verhaal tegen Argos. Het gaat over de tijd bij Torenstad. “Hij zat heel veel aan ons. Dan pakte hij je bij je borsten of bijna tussen je benen, om zogenaamd een oefening beter uit te leggen. Dat deed hij bij jongens en meisjes.”

Eerdere ontucht
Voordat de trainer bij Torenstad toesloeg, was hij al op de vingers getikt bij de andere vereniging, ZTTC. Hier begon de man met ongewenste aanrakingen tijdens trainingen. Ouders zijn in gesprek gegaan met de trainer, vereniging en de nationale tafeltennisbond.
Hij werd aangesproken op zijn daden en in de gaten gehouden. Maar een jongen bleek in deze periode ernstig misbruikt te zijn.

Reactie
In 1997 reageerde de tafeltennistrainer op de aantijgingen. "Kinderen liegen niet, ze jokken wel eens. Ik kan niet uitsluiten dat mijn toewijding en geestdrift tijdens de trainingen wellicht te veel zijn geweest voor enkele spelers, die zich gekwetst moeten hebben gevoeld als gevolg van de trainingmethode en aanpak."

Ontslag
Uiteindelijk werd de trainer bij Torenstad ontslagen. Volgens een oud-bestuurslid was dat wel moeilijk omdat het lastig was te bewijzen hoe de trainer precies over de grens ging.

In 1997 kwam de schorsing erbovenop. Na twee jaar schorsing ging de man weer aan de slag. Ditmaal bij tafeltennisvereniging Hercules in Terborg. Hier wisten ze van zijn verleden en mocht hij niet zonder toezicht omgaan met jeugdspelers.

Hier werd de man eveneens ontslagen omdat hij een aantal keer alleen zou zijn geweest met een van de pupillen.

AZC
Uit onderzoek van Argos blijkt dat de man nog steeds als sportvrijwilliger met kinderen werkt. In dit geval bij voetbalclub AZC in Zutphen.
Bij AZC zijn ze op de hoogte van het verleden van de man en ook hier zijn met hem afspraken gemaakt. Volgens de club is hij hier niet de fout in gegaan.

Het is niet duidelijk of de ouders ook weten van het verleden van de man.

Argos zendt de uitzending over de ontucht in Zutphen zaterdag uit om 14.00 uur op radio 1.Gerelateerd