Vrijwilligers gezocht om zedendelinquenten te begeleiden

21-11-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De reclassering in Oost-Nederland zoekt 25 vrijwilligers die zedendelinquenten willen begeleiden. In deze regio, waar onder meer Zutphen onder valt samen met Arnhem en Nijmegen, wachten ongeveer 10 zedendelinquenten op begeleiding.

De begeleiding helpt bij een re-integratieproject. Het is naar Canadees voorbeeld, waar een dergelijke methode helpt om het terugvalpercentage met 75 procent te verminderen.

De vrijwilligers krijgen professioneel toezicht.

Nieuwsuur maakte afgelopen zomer een item over Jorg Willems die als vrijwilliger zedendelinquenten begeleidt. "Het is een persoon die wat mij betreft, hoe erg het delict ook is geweest, een tweede kans verdient", aldus Willems tegen Nieuwsuur.

Hij zegt wel dat, zeker in de beginfase, de vrijwilligers er baat bij hebben om ook met elkaar in gesprek te gaan. Zo wordt er met veroordeelde kindermisbruikers ook gepraat over seksuele gevoelens voor kinderen. “Dat gaat je niet in de koude kleren zitten”, aldus Willems. “Daar moet je het, zeker in de beginfase, met de vrijwilligers over hebben.”