Vuurwerk: wat mag wel en wat niet?

27-12-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Vuurwerk afsteken mag op 31 december 2018 vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2019, 2.00 uur. Er zijn geen vuurwerkvrije zones in de gemeente Zutphen. Houd wel rekening met elkaar en steek vuurwerk veilig af. Het oplaten van wensballonnen is verboden. Carbid schieten mag op Oudjaarsdag, maar er gelden wel strenge regels.

Vuurwerk afsteken

Op Oudjaarsdag vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur mag vuurwerk worden afgestoken. Er zijn in Zutphen geen vuurwerkvrije zones aangewezen. Vuurwerk afsteken mag dus overal in de gemeente, maar houd rekening met elkaar. Zorg er ook voor dat je het vuurwerk op een veilige manier gebruikt. Ieder jaar gebeuren er ongelukken omdat mensen onveilig omspringen met vuurwerk.

Vuurwerk veilig afsteken
Zo steek je vuurwerk veilig af:

Draag een vuurwerkbril
Houd afstand
Gebruik een aansteeklont
Gebruik een lanceerstandaard voor vuurpijlen
Lees de gebruiksaanwijzing
Meer veiligheidstips staan op www.veiligheid.nl/vuurwerk/veiligheidstips. Experimenteer niet met vuurwerk en houd je aan de afsteektijden.

Wensballonnen verboden

In de gemeente Zutphen is het verboden om wensballonnen op te laten. Wensballonnen zijn ook wel bekend als Chinese (of Thaise) wensballonnen of lampionnen. De lampionnen stijgen op door hete lucht met een open vlam die onder de ballon hangt. Deze ballonnen kunnen door de wind of door het scheuren van de ballon brandend op ongewenste plekken terecht komen.

Regels carbidschieten

In de gemeente Zutphen is carbid schieten op Oudjaarsdag toegestaan, maar er gelden wel strikte regels.

Het carbid schieten mag van 10.00 uur ’s ochtends op 31 december tot uiterlijk 2.00 uur ’s nachts op 1 januari en mag alleen onder de volgende voorwaarden:

de maximale inhoud van de gebruikte bussen is 40 liter;
carbid schieten mag alleen buiten de bebouwde kom, op een afstand van 100 meter van woningen en 300 meter van dierenverblijven;
er moet een vrij schootsveld van minimaal 100 meter worden aangehouden; en
verder alle noodzakelijke maatregelen nemen ter voorkoming van gevaar voor mens en dier.