Wat heeft de binnenstad van Zutphen nodig om veilig te zijn?

16-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – ‘Het is veilig uitgaan in de binnenstad van Zutphen’; ‘Ik kan zelf veel doen aan de veiligheid in de binnenstad’ en ‘Camera’s dragen bij aan de veiligheid in de binnenstad’. Het zijn drie stellingen die gedeponeerd worden tijdens een speciale vergadering van de gemeente op donderdag 21 september.

De binnenstad van Zutphen is de afgelopen maanden opgeschrikt door enkele (gewelddadige) incidenten. Zo werden enkele jongeren in elkaar geslagen of werd een politieagent zo stevig gepakt dat hij bijna gewurgd werd. Daarbij zijn er ook nog meerdere gevallen van vandalisme bekend.
De incidenten zorgden ervoor dat er een roep om camera’s in de binnenstad kwam. Deze oproepen werden veelal genoemd in de commentaren op artikelen van ‘weer een incident’.

De roep werd omgezet in een motie bij de gemeente. Burgemeester Vermeulen deed daar een duit in het zakje bij om van de motievergadering een Veiligheidsspecial te maken.

Partijen worden uitgenodigd vanuit de binnenstad, maar ook politie, openbaar ministerie, hulpverleners en inwoners. Allen om die ene vraag te beantwoorden: “Wat is er in de binnenstad van Zutphen nodig om inwoners, ondernemers, uitgaanspubliek en publieke dienstverleners zich de komende jaren veiliger te laten voelen, om overlast te beperken en om (gewelds) misdrijven verder terug te dringen?”

De speciale vergadering is op 21 september in de Burgerzaal (Oude Stadhuis) van 19.00 uur tot 21.30 uur. Iedereen kan aanschuiven. Insprekers worden gevraagd zich te melden bij griffie@zutphen.nl.