Wat moet er gebeuren met De Kas?

28-03-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Meer ruimte voor onderwijs, een project voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, of toch een grote horeca-onderneming? De kaders voor een nieuwe hoofdhuurder bij De Kas zijn zeer ruim.

Maandagavond werden verschillende scenario's geschetst hoe de invulling van De Kas eruit zou kunnen zien.

Interesse
Er hebben al meer dan 30 partijen laten weten dat ze geïnteresseerd zijn De zaal was gevuld met meerdere potentiële ondernemers. Als een van deze ondernemers het project op wil pakken, moet in ieder geval de horecafunctie kunnen onderhouden.
Daarnaast lopen de plannen uiteen van een drijvende boerderij met 70 koeien op het water tot plannen van een zorginstelling.

De nieuwe functie moet wel verenigbaar zijn met de negen huidige gebruikers. Ook de relatie met deze gebruikers moet soepel lopen.
De vorige hoofdhuurder, Driekant Buiten, stapte in november 2016 op na aanhoudende conflicten met de overige onderhuurders.

Eigen beheer
De gemeente kan ook kiezen De Kas te verkopen of in eigen beheer te houden. Op dit moment is het duurzaamheidscentrum de verantwoordelijkheid van de gemeente.
Een gemeentelijke ambtenaar krijgt daarbij vragen om 's ochtends de deur open te doen, of bijvoorbeeld de wifi te maken. Dit wordt een noodscenario genoemd.
De huurders hebben op dit moment geen contract. Zij zitten volgens wethouder Sueters onder een gedoogconstructie. Als zij nu een contract met de gemeente afsluiten, kan dat problemen opleveren bij een toekomstige hoofdhuurder.

Voorkeur
Waar de voorkeur ligt is nog niet duidelijk. Het college geeft nog geen richting. De raad wil vooral dat er überhaupt een nieuwe huurder komt.
De huidige huurders, die het zelf niet zien zitten om hoofdhuurder te worden, zien vooral heil in kleinschalige horeca.
Binnenkort volgen verdere besprekingen waarbij een voorkeur voor een bepaald scenario meer uitgesproken moet worden.Gerelateerd