Wat te doen in het hooikoortsseizoen

03-05-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Inwoners van Zutphen genieten van een warm lentezonnetje. De komende dagen wordt het alsmaar warmer met mogelijk temperaturen boven de 20 graden dit weekend.
Een feest voor iedereen, toch?

Tenzij het drankje op het terras wordt verstoord door een snotterneus en niesbuien. Voor hooikoorts-patiënten zijn dit de ergste dagen. Daarnaast draait de wind naar het oosten. Dat betekent dat Duitse pollen ook richting Nederland komen.

Op verschillende kaarten is te zien dat het aantal pollen in deze regio 'redelijk hoog' is. Bij hooikoorts zorgen deze pollen voor allergische reacties. Naast een verstopte neus en branderige ogen kun je last hebben van niesaanvallen, hoesten, hoofdpijn, en weinig eetlust.
Dat komt omdat het lichaam om de pollen onschadelijk te maken, 'histamine' produceert. Door de histamine zwellen je slijmvliezen op en vernauwen de bronchiën zich.

Zo vrolijk mogelijk de lente door
De hele dag binnen zitten met het mooie weer is geen optie. Daarvoor zijn er een aantal tips die helpen om de symptomen van hooikoorts te verminderen.

Door een zonnebril te dragen slaan pollen minder op de ogen. Deze zullen daardoor minder gaan tranen. De tranen zouden anders ook doorslaan op de neus. Een zonnebril voorkomt dit. In de ogen wrijven wordt in ieder geval streng afgeraden.

Een andere tip is om vaseline te smeren aan de binnenkant van je neus. Pollen blijven aan de vaseline plakken. Daarnaast zijn er bij de drogist verschillende medicijnen verkrijgbaar.

Uiteindelijk is dat het enige waar hooikoorts-patiënten echt wat mee kunnen: regen. Regen spoelt de pollen uit de lucht. Tot een paar uur na een bui is de concentratie pollen een stuk lager. Sporten of wandelen met hooikoorts kan dus het beste na een regenbui.
Hoewel voor velen het weer dus lekker genieten is, kan een regenbui – letterlijk – een verademing zijn.Gerelateerd