Waterkwartier Zutphen genomineerd voor Gelderse prijs

01-02-2016 Nieuws Redactie

Het Waterkwartier

ZUTPHEN – Het Waterkwartier in Zutphen doet mee aan de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Deze prijs wordt eens in de twee jaar door de provincie Gelderland uitgereikt aan opmerkelijke en inspirerende projecten.

“Sinds 2005 is er veel verbeterd in het Waterkwartier. Nieuwe en vernieuwde woningen, een bruisend Hart van de Wijk, een betere bereikbaarheid van de wijk en het terugbrengen van groen en waterverbindingen. En, ook heel belangrijk, veel actieve vrijwilligers en bewoners.” aldus de gemeente, die met Woonbedrijf ieder1 samenwerkte in de herstructurering van de wijk.
Daarbij is gekeken welke delen in de wijk geschikt waren voor sloop of renovatie, en waar nieuwe woningen toegevoegd konden worden. Zutphen: “Fysieke projecten in combinatie met sociale projecten hebben voor gezorgd voor verbeteringen in de wijk.”

In totaal zijn er 13 projecten genomineerd. Het publiek kan tot 10 april stemmen op de verschillende projecten. Dit kan via de site van Maak Gelderland Mooier.

Maak Gelderland Mooier beschrijft de wijk als volgt: “In de wijkstructuur is de geest van de industrialisatie en wederopbouw zichtbaar: arbeiderscultuur, heropvoedingsgedachte van de jeugdgevangenis en karakteristieke bouwstructuur (stempelopbouw). De architectuur is divers: arbeiderswoningen, jaren-dertig-  en tuindorpen en modernistische wederopbouw. Voor de stedenbouwkundige opbouw van Waterkwartier kan de metafoor van een lappendeken gebruikt worden. Ook in sociaal-cultureel opzicht geldt deze metafoor, gezien het multiculturele karakter van de wijk.”

Stemmen kan via deze link (aanmelden nodig). Iedereen die een stem uitbrengt maakt kans op een van de dertien boeken GPRK 2016 die worden verloot door de provincie. Diegene met de meest originele en treffende motivatie maakt bovendien kans op vier toegangskaarten voor Park de Hoge Veluwe. Een team vanuit de provincie beoordeelt de motivaties en kiest uiteindelijk een winnaar. De prijswinnaars krijgen per e-mail bericht.Gerelateerd