Waterstraat verwelkomt vluchtelingen in de Schakelklas

06-06-2016 Nieuws Redactie

Welkomst bij de opening

ZUTPHEN – Maandag werd de Internationale Schakelklas aan de Waterstraat geopend. In deze school krijgen vluchtelingen les. Vanaf 29 februari kregen zijn al les in de Witte Vleugel van het oude stadhuis, maar nu is de nieuwe locatie ook gereed. Buurtbewoners hadden voor de gelegenheid bij de ingang een groot spandoek opgehangen met een welkomsttekst.

In een zaal, gevuld met omwonenden, ambtenaren, leerkrachten en leerlingen van de school sprak Freerk Boekelo over de verhuizing. “We zijn al enkele maanden bezig. En vorige week een drukke week.” Waarmee hij doelt op de overhuizing naar de Waterstraat.

“We zijn ook heel erg dankbaar voor het spandoek dat is opgehangen door de buurtbewoners,” vertelt Boekelo.
Ook wethouder Patricia Withagen is blij. “We zijn heel blij met deze opening.”

“Zutphen is al lang bezig met een AZC en de noodopvang. Daarnaast is er een groep vluchtelingen die in Zutphen komt wonen.” Patricia zegt blij te zijn met de reacties van de buurtbewoners: “wij blijven in gesprek met de omgeving.”

Leerlingen
De leerlingen zijn verdeeld over vijf groepen. In elke groep wordt steeds wat meer geleerd. Drie van die leerlingen zijn Muhammed Ali (17 jaar, 8 maanden in Nederland), Haik (16 jaar, 9 maanden in Nederland) en Zahra (16 jaar, een jaar in Nederland). De eerste twee zijn jongens uit Syrië, Zahra komt uit Afghanistan.

Zij nemen, met goedkeuring van de verschillende instanties, de tijd om met Zutphen24 in gesprek te gaan. Het gesprek gaat ‘gewoon’ in het Nederlands. Ondanks dat zij pas enkele maanden in het land zijn, valt op hoe goed zij de taal al beheersen.
Muhammed Ali: “Het zijn hele aardige mensen hier. We hebben ook goede buren. Iedereen wil ons helpen. Ik wil dank ook iedereen echt van harte bedanken.”

Zahra en Haik knikken. “Het zijn hele lieve mensen”, zegt Zahra. “We zijn blij en leren hier heel hard.” Zahra heeft zichzelf leren schrijven en spreken in het Nederlands. Zij is er erg fanatiek in, docenten moeten haar soms om 23.00 uur achter de computer weghalen omdat ze blijft leren. “Soms is het genoeg”, lacht Boekele.”

“Hier zijn we veilig,” vertelt Haik, daarnaast vindt hij de nieuwe locatie ook mooi. “Het is beter dan in de Witte Vleugel.”
Alle drie zijn gemotiveerd om het hier te maken. Haik: “Ik wil graag piloot worden. Dat zal nog wel wat jaren duren. Maar graag zou ik werken voor KLM.”

Muhammed Ali wil advocaat worden. Zahra blijft hard leren en ziet een rol als verpleegster voor haar weggelegd.

De eerste stappen voor deze toekomst worden nu gezet aan de Waterstraat.Gerelateerd