Wie nomineer jij voor jeugdlintje?

30-01-2019 Nieuws Redactie

BRUMMEM – Woensdag 30 januari overhandigde Romy Cohen de door haar ontworpen poster voor de Brummense Bikkel aan wethouder Jolanda Pierik. De poster ligt vanaf deze week op verschillende plekken in de gemeente. Op de achterkant staat het nominatieformulier. Zo maken we het iedereen nog makkelijker om een jongere te nomineren voor het Brummense jeugdlintje. Ken je zo iemand die een bijzondere prestatie heeft geleverd en daarvoor beloond mag worden? Neem de poster mee en vul het formulier snel in. Het kan nog tot eind maart.

Samenwerking 

De 18-jarige Romy Cohen uit Brummen heeft de poster ontworpen. Zij volgt de opleiding MBO Mediavormgeving niveau 4. Ze vertelt: “Jongerenwerker Sjoerd Botschuyver van Stichting Welzijn Brummen (SWB) vroeg me of ik het leuk vond om de poster voor de Brummense Bikkel te ontwerpen. Omdat onze samenwerking altijd goed is wou ik dat wel, ook omdat ik het leuk vind om wat te kunnen betekenen voor dit project!”

Waardering

Wethouder Jolanda Pierik: “Ik vind dat Romy een mooie poster heeft gemaakt. En wat leuk dat ze zich hier voor ingezet heeft. Zo brengen we dit mooie initiatief van de Brummense Bikkel weer even extra onder de aandacht. Vanaf deze week liggen de posters onder andere in winkels, bij sportverenigingen, scholen en de bibliotheek. Dus neem vooral een exemplaar mee en vul het nominatieformulier in. Hoe meer aanmeldingen hoe beter! Want er zijn veel kinderen die niet in de schijnwerpers staan, terwijl ze zich wel op een bijzondere manier inzetten voor anderen of onze gemeente. Daar heb ik veel waardering voor. De gemeente Brummen is trots op deze kinderen en jongeren en daarom vind ik dan ook dat zij een lintje verdienen. Geef dus je favoriete kandidaat door. Dat kan tot eind maart 2019 en dan buigt de jury zich over de inzendingen.”

Aanmelding insturen

SWB coördineert de aanvragen. Via hun website www.welzijnbrummen.nl kunnen mensen het hele jaar door het nominatieformulier downloaden en invullen en zo hun favoriete kandidaat doorgeven. Je kunt je aanmelding ook insturen per e-mail: bikkel@welzijnbrummen.nl of stuur een brief naar Nominatie Brummense Bikkel, p/a Postbus 141, 6970 AC BRUMMEN. Alle inzendingen worden eind maart door de jury, die onder leiding staat van wethouder Jolanda Pierik, beoordeeld.

Er zijn twee categorieën: van 4 tot en met 12 jaar en van 13 tot en met 17 jaar. Vermeld in de voordracht duidelijk wie de genomineerde is, zijn of haar adresgegevens en telefoonnummer. Geef ook duidelijk aan waarom deze persoon de Brummense Bikkel zou moeten winnen.

Brummense Bikkel

De Brummense Bikkel staat symbool voor ‘doorzetter’. De naam refereert ook aan een oud spel: het ‘bikkelen’. Uit de Griekse en Romeinse tijd zijn al afbeeldingen bekend van bikkelende meisjes. Ook in ons land werd het spel in de 18e en 19e eeuw nog overal gespeeld. Het komt veel voor op kinderprenten uit de negentiende eeuw. Een bikkel is het sprongbeen uit een achterpoot van een schaap. Daarmee werd het spel oorspronkelijk gespeeld. Later werden metalen bikkels gebruikt. De Brummense kunstenaar Ralph Lambertz heeft een ‘Brummense Bikkel’ ontworpen. De bikkel heeft dus de vorm van het schapenbotje.