Winnaar World Press Photo komt naar Zutphen

15-06-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - De winnaar van World Press Photo 17, Burhan Ozbilici, komt op vrijdag 14 juli naar Zutphen. Op de avond van de eerste tentoonstellingsdag geeft de Turkse fotograaf een lezing in de kerk. Kaarten zijn te bestellen via deze website

Burhan Ozbilici werkt voor persbureau Associated Press. Hij kreeg de prijs voor zijn foto van de dader van de aanslag op de Russische ambassadeur Andrey Karlov. Hij maakte deze foto in december in een kunstgalerie in Ankara. "Een explosief beeld dat de haat in onze tijd uitbeeldt", aldus de Amerikaanse fotograaf Mary F. Calvert namens de internationale jury. "Elke keer als de foto in beeld komt, schrik je omdat die zo explosief is. Het is de belichaming van wat de World Press Photo van het jaar is en moet zijn."

Ozbilici was eigenlijk bij toeval aanwezig in Ankara toen de ambassadeur werd doodgeschoten. "Ik had weg kunnen rennen zonder foto’s te maken, maar dan zou ik nooit antwoord kunnen geven op de vraag: waarom maakte je geen foto’s?" vertelde hij er later over.

Onafhankelijke journalistiek
In zijn lezing gaat hij in op de totstandkoming van de winnende foto, over zijn werk als fotograaf voor AP en over het belang en de bedreiging van onafhankelijke journalistiek. De lezing wordt op 14 juli om 20.00 uur gehouden in de Walburgiskerk, te midden van de tentoonstelling. Bezoekers van de lezing hebben met hun entreebewijs ook toegang tot de tentoonstelling.

Tentoonstelling
World Press Photo 17 is van 14 juli tot en met 6 augustus te zien in Zutphen. De tentoonstelling omvat alle winnende foto’s, zowel de enkele beelden als de series in alle categorieën. De openingstijden zijn maandag van 13.00 tot 17.00 uur, van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis toegang).
Lezingen