Wordt dit het nieuwe openbare toilet van Zutphen?

11-04-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – De gemeente overweegt een openbaar toilet te plaatsen in de Lombardsteeg (steegje tegenover de Hema). Dat is de uitkomst na een onderzoek over openbare toiletten in het centrum van Zutphen.
“In de Lombardsteeg zit in het midden een verspringing in de gevel. Juist die ruimte lijkt geschikt om een toiletvoorziening toe te voegen. Het past historisch gezien in de oorspronkelijke gevellijn. Het kan helpen om overlast die er nu ervaren wordt als “openbaar toilet” te verminderen. Er wonen relatief weinig mensen,” zo concludeert het onderzoek.

Hoge nood
Het onderzoek werd uitgevoerd nadat er landelijk commotie was ontstaan over het aantal openbare toiletten voor vrouwen en mindervaliden. Zutphen ging op onderzoek uit waar in Zutphen nu al openbare toiletten zijn waar iedereen gebruik van kan maken. Deze staan geregistreerd in de app ‘Hoge nood’.
In Zutphen staan de Hema, het Genietcafé, de bibliotheek, het urinoir aan de Berkelkade en (sinds de bespreking van het onderwerp) het Nieuwe Stadhuis vermeld in de app. De gemeente gaat in overleg met andere ondernemers in Zutphen, of zij hun toilet ook open willen stellen via deze app.

De gemeente heeft ook overwogen om een apart toiletgebouw te bouwen. De enige locaties die hiervoor genoemd werden waren de Boompjeswal, Schupstoel, Groenmarkt en Overwelving. Deze vielen allemaal door verschillende redenen af.

De Lombardsteeg bleef als enige over waar een mogelijk openbaar toilet kan verrijzen. De gemeente gaat deze locatie nu verder onderzoeken en in kaart brengen.