Zeeuw wint tiende Groot Zutphens Dictee Ruim 650 euro voor Praathuis Zutphen

19-11-2018 Nieuws Redactie

Bas Steman leest het tiende Groot Zutphens Dictee voor in de Walburgiskerk. (foto Patrick van Gemert, Zutphens Persbureau)

ZUTPHEN – Rein Leentfaar uit Middelburg heeft het tiende Groot Zutphens Dictee gewonnen. Hij maakte slechts vier fouten. In de categorie Zutphen en aangrenzende gemeenten won Marry Potjes uit Baak met dertien fouten. Ze werd gevolgd door Wino Sijm uit Zutphen (zestien fouten) en  Esther Leising uit Lochem (twintig fouten). Adriana Achterkamp van Lionsclub Bronckhorst bracht het meeste sponsorgeld mee: 112,65 euro. Met de opbrengst van de andere deelnemers samen werd daarmee ruim 650 euro opgehaald voor het Praathuis Zutphen.

Tweede lustrum

Het was de tiende keer dat Lionsclub Zutphen-Kattenhaven het dictee hield. De deelnemers kwamen van heinde en verre, zelfs uit Vlaanderen. Vanwege het jubileum was een bijzondere locatie gezocht: de Walburgiskerk. Dit tweede lustrum was ook de reden dat voor het gekozen thema voor deze editie, namelijk ‘Zutphen jubileert’. Zeven zinnen vertelden over Zutphense instanties en momenten die dit jaar een jubileum vierden, zoals 750 jaar ziekenzorg in Zutphen, 600 jaar Gelders parlement, 100 jaar AZC en natuurlijk tien jaar Groot Zutphens Dictee. Het bleek geen eenvoudige tekst: in de 51 nagekeken dictees werden in totaal 1593 fouten geteld, waardoor het gemiddeld aantal fouten op 31 kwam. Vorig jaar was dat gemiddelde nog 27. “U kunt nu nog weg”, waarschuwde voorlezer Bas Steman de deelnemers bij aanvang. Deze Zutphense schrijver en “ridder van Gelre” beloofde dat dit de “meest lastige geschiedenisles” zou gaan worden.

Zutphen Zingt


Terwijl de twintig personen tellende jury zich in het auditorium van de Musea Zutphen terugtrok om de stapel dictees na te kijken, werden de deelnemers vermaakt met muziek van het Zutphen Zingt-koor. Daarna nam Jaap Pott, oud-docent Nederlands aan het Baudartius College en een van de samenstellers van het dictee, het podium om uit te leggen hoe het had gemoeten.

21 november 2019

Voordat de president van de Lionsclub Zutphen-Kattenhaven Marleen Tebbenhoff Rijnenberg iedereen bedankte en de avond afsloot, attendeerde ze de deelnemers meteen op het elfde Groot Zutphens Dictee, eveneens op de derde donderdag van het jaar: 21 november 2019.