Zelfs na onderzoek blijft herkomst Zutphense bromtoon een raadsel

27-06-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Er is geen duidelijke oorzaak gevonden van de bromtoom die enkele Zutphenaren al jaren horen. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat in december 2016 werd gehouden door het bedrijf Microflown.

Deze installeerden op zes plekken in de stad apparaatjes die de oorzaak moesten registreren. Het rapport is inmiddels opgesteld, en het bedrijf kan geen herkenbare oorzaak vinden.

De bromtoon wordt door meerdere Zutphenaren gehoord. De afgelopen jaren zijn er tientallen klachten binnengekomen over de toon, die soms dagenlang aanhoudt. Door het geluid krijgen deze mensen slaapproblemen of hoofdpijn.

Woensdag heeft de belangengroep een gesprek met de gemeente over het rapport. “Het rapport wijst richtingen aan van waar laagfrequent geluid hoogstwaarschijnlijk komt (blijkt uit de metingen en ervaring). Voor zover wij nu zien, zijn er geen concrete locaties in het rapport te lezen.” aldus de belangengroep Bromtoon Zutphen. Zij willen weten welke acties de gemeente gaat ondernemen na dit rapport.