Zonnepanelen? Neem een windmolen aan huis

05-12-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Terwijl Zutphen met de Solarblitz investeert in zonne-energie, is ook windenergie aan huis bezig zich te ontwikkelen.
In park Bronsbergen, bij huisje 58, staat een zo’n windmolentje als voorbeeld opgesteld. Jan Bozelie van Liander vertelt dat het hier om een testtuintje gaat. “Park Bronsbergen is een proefgebied voor intelligente zonne-omvormers m, batterijen en nu dus ook de windmolentjes.” Er wordt hier getest of windenergie een aanvulling kan zijn op zonne-energie. “Zonne-energie in de zomer, windenergie in de winter. Het vult elkaar prachtig aan, zeker als salderen ophoud.”

Windmolen aan huis
Op park Bronsbergen is een windmolen met vijf bladeren te zien. “Met minder bladen heb je de kans dat ze bij harde wind gaan janken, dan lig je 's nachts wakker.” Vertelt Jan Bozelie. “We hebben nu nog geen klachten gehad.”

Onder aan de windmolen zit een kastje. De lage spanning van de windmolen (4 tot 30 volt) wordt hier omgezet tot 230 volt. Uiteindelijk zou een windmolen aan huis ongeveer 700 kilowattuur per jaar opleveren in de achterhoek en ca. 1200kwh in Noord Holland. Dat staat gelijk aan ongeveer vier zonnepanelen, of 30 panelen in de wintermaanden.”

De energie die niet meteen wordt gebruikt, wordt op Bronsbergen opgeslagen in een container met accu's naast het huisje. “Onderdeel van het systeem is het opslaan van energie.” aldus Bozelie, “De accu's staan er van een ander project en deze zijn voor het hele park. Hier zit voor ongeveer 720 kilowattuur aan vermogen in.” Voor een huis zou je eerder aan 10kwh denken.

Een 'buurtbatterij' als deze is één van de concepten, als we als dienst voor de klanten de energie centraal zouden mogen  opslaan.

“Als iedereen een eigen pakket krijgt kunnen ze overdag de energie verzamelen om 's avonds te gebruiken. Dan gaat het om een opslag van ongeveer tien kilowattuur. Daarmee kan het eigen verbruik voor zo'n 70 à 80 procent opgevangen worden.”

Met de combinatie van windenergie en zonne-energie denkt Bozelie dat een huis zelfs energie neutraal kan worden , beter dan met zon alleen. “In de winter, wanneer er warmtebehoefte is, schijnt de zon niet zoveel. De wind is dan precies het tegenovergestelde van de zon. Dat vult elkaar aan.”

Vergunningen
De verwachtte kosten van een windmolen aan huis zal ongeveer 500 euro zijn. Met de opbrengst ervan is dat in ongeveer drie jaar terugverdiend.

Voordat iedereen ze kan bestellen moet er gewerkt worden aan de vergunningen.  “De aanvraagkosten, de omgevingsvergunning, kunnen op dit moment nog het dubbele zijn van wat een windturbine zelf kost.”
“We werken eraan dat het niet moeilijker wordt dan het aanvragen van een vlaggenmast.” Heel lang hoeft dat echter niet meer te duren, Bozelie: “Het zal ongeveer nog een jaar duren , als de politiek een beetje meewerkt.”

Voorlopig zal de windmolen op park Bronsbergen nog meer energie opwekken. Anderen kunnen dan zien hoe goed dat gaat: “In Gelderland hebben 700 mensen interesse getoond in zo'n windmolen. Bij Bronsbergen zijn dat er 38.”

Salderen
Windenergie wordt vooral interessant op het moment dat de regels omtrent salderen veranderen. Salderen is de verrekening van energie als meer opgewekt wordt door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, dan dat er op dat moment gebruikt wordt. Het overschot aan stroom gaat terug op het net, en wordt als korting berekend op de energierekening.

Voor 2020 heeft minister Kamp aangekondigd dat de regels versoberd worden.
“Wind energie wekt dan voornamelijk in de winter op als de elektriciteitskosten hoger zijn als in de zomer.”

.Gerelateerd