Zorgen om plannen wachtruimte van Lelystad Airport boven Zutphen

07-12-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – BewustZW maakt zich ernstige zorgen over de plannen dat Lelystad Airport een ‘wachtruimte’ in de buurt van Zutphen krijgt. Volgens De Stentor worden de huidige plannen (waarbij de wachtruimte boven Steenwijk ligt) waarschijnlijk geschrapt en boven Zutphen neergezet.

Een ‘wachtruimte’ is de plek waar vliegtuigen verblijven als ze nog niet kunnen landen op het vliegveld. Zij circuleren dan boven een bepaald gebied op ongeveer 2.700 meter hoogte, om andere vliegtuigen van Schiphol niet tot last te zijn.

BewustZW heeft hierover een spoedbrief gestuurd naar het college van Zutphen.

“Het college van burgemeester en wethouders is stil, laat niets van zich horen en communiceert niet met de inwoners van de gemeente Zutphen,” aldus de partij. “In onze eerdere brief hebben wij aangegeven dat indien dit plan doorgaat het een groot veiligheidsrisico is, niet duurzaam, veel geluidshinder veroorzaakt, meer luchtverontreiniging en het negatieve effecten heeft op gezondheid- en economie.”

De partij eist opheldering van het college. De partij wil weten hoe de gemeente zich inzet voor de belangen van Zutphen, en hoe de gemeente dit communiceert naar de inwoners.

Lelystad Airport is al langer onderwerp van gesprek in Zutphen: de geplande vliegroutes over Teuge zouden het einde betekenen voor het paracentrum op het vliegveld. Zonder paracentrum wordt een faillissement van Teuge verwacht. Zutphen is voor 300.000 euro aandeelhouder in het vliegveld.