Zorgen rondom onderwijslocatie voor vluchtelingen

27-01-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen moet snel opzoek naar een locatie om jonge vluchtelingen les te gaan geven.
Jonge vluchtelingen in Zutphen gaan les krijgen in een Internationale Schakelklas. Deze wordt georganiseerd door het voortgezet onderwijs in Zutphen. Per 1 februari zou deze schakelklas actief moeten zijn, maar er is nog geen locatie.
“Het ROC pand leek een goede optie nadat de verkoop ervan rond was,” vertelt wethouder Patricia Withagen. In het collegebesluit was dan ook al rond dat het ROC pand aan het Vispoortplein gebruikt zou worden. Op het laatste moment ging dit echter niet door. “We konden geen overeenkomst met de eigenaar krijgen.”
Het ROC pand is sinds kort overgekocht door de Apeldoornse vastgoedmiljonair Willem Goudkuil.

In eerste instantie zouden 36 jongeren tussen de 12 en 18 jaar hier les gaan krijgen. Dit zijn jonge vluchtelingen met een status die op dit moment al twee weken in Zutphen begeleid wonen. Met de komst van het AZC aan de Voorsterallee en de noodopvang bij GGNet wordt geschat dat het totaal aantal leerlingen voor de schakelklas tussen de 140 en 160 komt te liggen.

“Het is voor ons nu het belangrijkste dat de kinderen snel onderwijs krijgen,” vertelt Withagen, “We doen er alles aan om op korte termijn een locatie te krijgen. Daarna wordt gezocht naar een structurele oplossing.”
De gemeente wil daarbij een locatie hebben wat ze tot september zouden kunnen gebruiken.

De gemeente zegt dat ze niet eerder bezig konden met het vinden van een locatie: “We kregen half november te horen dat de vluchtelingen zouden komen, maar het was toen niet duidelijk wanneer. Daarbij werd eerst met de scholen gepraat hoe het onderwijs geregeld moest worden.”

De vluchtelingen die er nu al zijn, hebben de afgelopen weken nog geen onderwijs gehad. “Dat de eerste vier weken geen onderwijs wordt gegeven is gebruikelijk. Het is echter niet wenselijk.”

Patricia Withagen zegt nu alles op alles te zetten om zo snel mogelijk met een (tijdelijke) oplossing te komen.Gerelateerd