Zorgen voor bewoners Waterstraat bij afsluiting IJsselkade

29-01-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Inwoners van de Waterstraat in Zutphen zijn boos op de gemeente. Sinds de afsluiting van de IJsselkade wordt de Waterstraat gebruikt als sluiproute richting de Oude IJsselbrug.

Belangengroep ‘Code Rood in de Waterstraat’ heeft hierover een brandbrief geschreven.
“De straat werd door automobilisten ‘ontdekt’ als substituut-IJsselkade (de snelheid inbegrepen). Er ontstonden vooral in de spitstijden en avonduren onhoudbare situaties door te veel en te snel rijdende auto’s. Onaanvaardbaar, aangezien de Waterstraat een dagelijkse route is voor veel (schoolgaand) fietsverkeer,” zo schrijven zij.

De afgelopen twee maanden was de IJsselkade weer tijdelijk open voor verkeer. Maar vanaf deze week begint de afsluiting weer. De mensen in de Waterstraat maken zich daar nu zorgen over. Eerder contact met de gemeente leverde pas resultaat vlak voor de heropening.
“Op aandringen van aanwonenden werden door de gemeente goedbedoelde, maar helaas ontoereikende maatregelen getroffen. Aan de constante stroom sluipverkeer kwam maar geen eind. Dit gaf de bewoners het gevoel dat de gemeente bezig was de situatie te rekken, met ‘pappen en nathouden’.”

Nieuwe afsluiting
Eind december werden de bewoners uitgenodigd voor een gesprek ter voorbereiding op de volgende afsluiting van de IJsselkade. De bewoners deden suggesties voor het definitief stoppen van het sluipverkeer. De gemeente gaf aan serieus hiernaar te willen kijken.
De bewoners zijn echter teleurgesteld: “Inmiddels staan we vlak voor de startdatum van deze volgende fase. En wat blijkt? De voorstellen van de bewoners kunnen door de gemeente jammer genoeg niet worden gehonoreerd. De maatregelen die wel worden genomen zijn soortgelijk als de (ontoereikend gebleken) maatregelen in de eerste fase.”

Zij vrezen dan ook een herhaling van de eerste maanden. “Ongeduldige automobilisten zullen zich de veel te smalle woon- en fietsstraat weer toe eigenen om er van alle richtingen zo snel mogelijk doorheen te kunnen rijden. Voor de veiligheid en leefbaarheid wordt het dus weer code rood in de Waterstraat.”
De bewoners accepteren het niet meer en zijn een petitie gestart om de gemeente duidelijk te maken dat er met spoed passende maatregelen getroffen dienen te worden om het komende half jaar de veiligheid in de Waterstraat te waarborgen. De petitie is op maandagochtend 21 keer ondertekend.