Zutphen een van de duurste gemeenten hondenbelasting

18-01-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Een landelijke petitie wil dat de Tweede Kamer artikel 226 uit de gemeentewet schrapt. Het gaat hier om het artikel dat het innen van hondenbelasting mogelijk maakt.
De hondenbelasting is één van de oudste belastingen die een gemeente mag heffen. Van oudsher wordt de belasting geheven voor de inkomsten en om ervoor te zorgen dat er niet te veel honden in de gemeente komen. Formeel hoeft tegenover de betaling geen tegenprestatie van de gemeente te staan.

In Nederland zijn er 127 gemeenten die geen hondenbelasting innen. De overige gemeenten doen dat wel. Zutphen is daarin relatief duur, vooral zodra het om meer honden gaat.
Voor één hond wordt in Zutphen 73,20 euro betaald. Voor twee honden gaat dit bedrag al flink omhoog: 194,40 euro. Drie honden kost 333,40 euro. Elke hond meer dan dat kost 157 euro extra.

Met deze bedragen staat Zutphen in de top tien duurste gemeenten voor hondenbelasting. Als het gaat om de prijs voor twee honden is Zutphen de op vier na duurste gemeente. Wie drie honden bezit zou alleen in Heerlen meer geld kwijt zijn (433 euro). Zutphen is in deze categorie de één na duurste.

Om het burgerinitiatief in de Tweede Kamer te krijgen is de organisatie opzoek naar 40.000 handtekeningen. Op dit moment staat de teller op bijna 23.000. Ondertekenen kan hier. De petitie loopt tot 31 maart.Gerelateerd