Zutphen gaat verbouwen aan 'Klein Vaticaan' in de stad

25-11-2017 Nieuws Redactie

Het Klein Vaticaan | Foto via Gemeente Zutphen

ZUTPHEN - In het noordelijk deel van het centrum wordt gewerkt aan het aantrekkelijker maken van Zutphen. Studenten van de TU Delft doen op de Nieuwstad onderzoek op het terrein van duurzaam erfgoed en stedelijke vernieuwing. De gemeente wil volgend jaar starten met de herinrichting van de Nieuwstad. Ook is een project gestart in het gebied rondom de St. Janskerk, Klein Vaticaan genoemd.

Sinds half september is een groep studenten van de TU Delft aan het werk op de Nieuwstad. Hoewel het wetenschappelijk onderzoek betreft, en de Nieuwstad dient als proeftuin, verwacht de gemeente goede ideeën voor het gebied te krijgen. Ideeën die waar mogelijk gebruikt worden, onder meer bij de herinrichting van de Nieuwstad en in project Klein Vaticaan.

Klein Vaticaan
Project Klein Vaticaan is opgestart in samenwerking met drie organisaties (Ons huis - Woonzorgcentrum St Elizabeth, de parochie HH Twaalf Apostelen en de stichting Vrije Scholen). Projectleider Peter van Dijk: “Deze organisaties hebben plannen die betekenis hebben voor het gebied. Tegelijkertijd zien wij kansen om de beleving en de openbare ruimtes in dit stukje Zutphen verder te verbeteren. Zodat Klein Vaticaan en omgeving ook in de toekomst een krachtig gebied blijft.”

Het is de bedoeling dat er 27 november een bewonersavond wordt georganiseerd over Klein Vaticaan. “We gaan dan met de buurtbewoners in gesprek en willen graag weten hoe zij denken over de toekomst van het gebied.”

Herinrichting Nieuwstad
Nu de Stadsdiagonaal (de fietsverbinding tussen de wijk Noorderhaven en het oude stadscentrum) afgerond is, wil de gemeente volgend jaar starten met de herinrichting van het tweede deel van de Nieuwstad. Het gaat dan om het gedeelte van de Mosmarkt tot de kruising kruising Isendoornstraat / Stationsplein / Burgemeester Dijckmeesterweg).