Zutphen gaat zich internationaal presenteren

13-06-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Van 15 tot en met 18 juni 2017 presenteert Zutphen zichzelf in Kampen tijdens de 37e editie van de Internationale Hanzedagen. De organisatie van dit grootse evenement verwacht tussen de 200.000 tot 300.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Zutphen toont haar mooiste kanten met onder meer podiumkunsten, chocoladedemonstraties en een pop-upmuseum.

Na jarenlange afwezigheid maakt Zutphen sinds 2016 weer deel uit van de Internationale Hanzedagen. Waar deze dagen voorheen bekend stonden om de folkloristische en bestuurlijke aard is daar de afgelopen jaren verandering in gekomen. De Hanzesteden werken nu actief samen om er een grootschalig publiek evenement van te maken en om internationaal handel te bedrijven. Manager van Zutphen Promotie Mark Schuitemaker licht toe: “Het is mooi om te zien hoe die eeuwenoude handelsgeest opnieuw tot bloei komt. Steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland weten daardoor de weg te vinden naar de Nederlandse Hanzesteden. Ook Zutphen heeft de bezoekersaantallen het afgelopen jaar significant zien groeien.”

Programma Zutphen
Zutphen Promotie is in Kampen present met een uitgebreid programma. Theater Hanzehof en Centrum voor de Kunsten Muzehof tonen gevestigd en nieuw Zutphens talent uit de podiumkunsten. De net heropende vernieuwde Musea Zutphen - Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak – presenteren in een pop-up museum het kunstproject A Tale of Two Cities, door kunstenares Jet Rotmans. Bonbonatelier Janson geeft een voorproefje van het jaarlijkse Chocoladefestival. De middeleeuwse kettingbibliotheek De Librije presenteert een splinternieuwe replica van de eerste druk van Copernicus’ De Revolutionibus Orbium Coelestium uit 1543. De VVV Zutphen staat paraat om bezoekers van alle mogelijke toeristische informatie te voorzien.

De Hanzedagen worden elk jaar in heel Europa gehouden. De eerstvolgende keer dat deze weer in Nederland zijn zal in 2030 zijn: dan komen ze naar Harderwijk. Zutphen organiseerde (samen met Deventer) in 1990 de Hanzedagen.