Zutphen gebruikt uniek concept voor de arbeidsmarkt en onderwijs

12-12-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Een antwoord vinden op de arbeidsmarktvragen van werkgevers. Dat wil de gemeente Zutphen en daarom wordt in januari de eerste branchetafel georganiseerd. Ondernemers uit een bepaalde branche, het onderwijs en de overheid nemen deel aan deze tafel. Het doel is om samen een oplossing te vinden voor de personele behoefte die de ondernemers hebben. Tegelijkertijd biedt het ook kansen voor het onderwijs en de gemeente. Zutphen is de eerste gemeente in Gelderland met deze aanpak.

De gemeente Zutphen start met de branchetafels in de sectoren waar de behoefte aan gekwalificeerd personeel het grootst is en die kansrijk zijn. Dit zijn onder andere Groen, Techniek en Zorg. Wethouder van Werk en Inkomen, Annelies de Jonge: “In mijn contacten met ondernemers merk ik keer op keer dat zij het lastig vinden om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Daarnaast is doorstroming van personeel vaak een probleem. Tegelijkertijd wil het onderwijs vraaggericht en onderscheidend onderwijs aanbieden en wonen in onze gemeente talentvolle mensen die niet werken. Tijdens de branchetafels gaan we hier wat aan doen en samen aan de slag met de behoeften van ondernemers en het onderwijs.”

Onder andere in de technische branches is een tekort aan goed geschoold personeel. Door met meerdere ondernemers uit dezelfde branche met een bepaalde behoefte om tafel te gaan, is het voor onderwijsinstellingen bijvoorbeeld aantrekkelijker om het onderwijsaanbod hierop in te richten. Dit komt onder andere doordat op deze manier voor meer mensen een opleiding kan worden ontwikkeld.

De branchetafel is een doorontwikkeling van het Aanjaagteam Werk(t). Dit team heeft als doel om meer mensen naar werk te helpen. Aanleiding hiervoor is dat te veel mensen in Zutphen afhankelijk zijn van de overheid en dus niet werken. “Ook de branchetafels helpen meer inwoners naar een opleiding en werk. Onze insteek is nieuw in de regio. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de overkoepelende brancheorganisaties, maar primair richten wij ons daadwerkelijk op de bedrijven waarmee we in gesprek en aan de slag gaan.”, aldus Annelies de Jonge. Naar verwachting wordt in januari gestart met Groen. Voor deze branchetafel worden ondernemers uitgenodigd zoals hoveniers.