Zutphen in strijd met Deventer om textielsorteercentrum

25-02-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De gemeente gaat zich “150 procent inzetten” om een textielsorteercentrum naar Zutphen te krijgen. In het sorteercentrum is werk oor 30 tot 45 fte, en zal voornamelijk worden ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Textielinzameling
Sinds 2016 zamelt Circulus-Berkel het textiel uit de verzamelcontainers in de acht deelnemende gemeenten in. In 2016 was dit bijna 1900 ton. Samen met het textiel uit de Best tas (bijna 200 ton), waaruit het verkoopbare deel door de kringloopbedrijven wordt
gesorteerd, wordt het textiel aangeboden voor verdere verwerking aan Reshare (het vroegere Leger des Heils).

Van het momenteel ingezamelde textiel is niet bekend welk deel daarvan hergebruikt wordt, welk deel gerecycled en welk deel verbrand of gestort. Dit is voornamelijk het gevolg van het feit dat het merendeel wordt geëxporteerd. Het textielsorteercentrum geeft hier meer inzicht in.

Gemeenten strijden
De gemeente Zutphen ziet deze bedrijvigheid graag naar de stad komen. Ook gemeente Deventer heeft zich gemeld. “Wij hebben beschikbare panden”, zegt wethouder Coby Pennings, “bovendien liggen wij in het centrum van het gebied van Circulus-Berkel.”
Met het binnenhalen van het sorteercentrum wordt de werkgelegenheid in Zutphen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verhoogd.

Pennings verzekert dan ook dat zij zich volledig in zal zetten. Voor de zomer wordt een beslissing genomen waar de textielsorteercentrum zich zal vestigen.Gerelateerd