Zutphen in top tien schoonste stations van Nederland

04-12-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Hoe schoon is station Zutphen? Van NederlandSchoon krijgt het Zutphense station een 7,36. Daarmee verdient Zutphen de tiende plek. Zutphen scoorde vooral goed op de afwezigheid van grof zwerfafval. Er werden echter punten verloren doordat de afvalbakken niet niet schoon waren.

Het schoonste station staat in Breda, met net geen acht (7,99).
In totaal zijn zestig stations opgenomen in de lijst. Alle zestig haalde een voldoende. Hekkensluiter Sittard (Sittard-Geleen) komt alsnog weg met een 6,10.

NederlandSchoon organiseert jaarlijks de Schoonste Stationsgebied Verkiezing. Voor het onderzoek werd van alle stations de voorpleinen gemeten en bij 44 stations werd ook de stationshal onderzocht. De prijs voor het Schoonste Stationsgebied van Nederland wordt bepaald op basis van de metingen op de voorpleinen.

De volledige ranglijst is hier te vinden.

Veilig

Behalve vuil, heeft NederlandSchoon ook gekeken naar de beleving van het station. Uit deze enquête kwam dat 100% van de ondervraagde zich overdag veilig voelt netbuiten het station. (59% veilig, 41% heel veilig). 's Avonds voelt slechts zeven procent zich niet veilig. Binnen het station verschilt de score nauwelijks.

Daarnaast zegt 59 procent het station binnen aangenaam of heel aangenaam te vinden (op het plein buiten het station is dit zelfs 78 procent). Zeven procent vindt het station niks.Gerelateerd