Zutphen komt uit de kast met regenboogvlaggen en -kaarten

10-10-2017 Nieuws Redactie

©Zutphen24

ZUTPHEN – Woensdag 11 oktober is het Coming Out Day. Deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) uitkomt voor zijn geaardheid.

Woensdagochtend zal de gemeente Zutphen hier extra bij stilstaan omdat zij de intentieverklaring ondertekenen die de Hanzestad een officiële regenbooggemeente maakt.

In Nederland zijn meerdere regenbooggemeenten. Zo werd afgelopen februari Coevorden omgedoopt tot regenbooggemeente, wat inhoudt dat de gemeente wil bijdragen aan de veiligheid en sociale acceptatie van de LHBT gemeenschap.

Om het moment te vieren zullen zestig ondernemers in de binnenstad, en bij het stadhuis de regenboogvlag hijsen.

De initiatiefgroep die dit mogelijk heeft gemaakt, een samenwerking van D66, VVD en GroenLinks, is erg trots op het resultaat.
Zij hebben 1000 kaarten gedrukt om het moment te vieren. “Deze komen onder andere bij de Zutphense VVV te liggen”, vertelt Victor Boldewijn, een van de initiatiefnemers. “Daarnaast hadden scholieren het idee om met deze kaarten te gaan flyeren.”

Scholieren zijn vanaf het eerste moment betrokken geweest bij het project. Alle scholen binnen het voortgezet onderwijs in Zutphen doen mee.

Ook in de ouderenzorg wordt er extra aandacht aanbesteed. Wethouder Patricia Withagen zei eerder: “We hebben het beeld in de ouderen zorg dat zodra mensen in een instelling wonen, ze ook terug in de kast gaan. De directeur van Sutfene beaamt dit.”

Ouderen zouden bang zijn om bijvoorbeeld een foto van hun ex-partner op het kastje te zetten. “Ze zijn bang voor uitsluiting als de rest erachter komt.”

Withagen ziet ook op middelbare scholen ruimte voor verbetering. “Al is het hier geen groot probleem. Wel is het belangrijk dat we er aandacht aan besteden en het bespreekbaar maken.”