Zutphen krijgt eigen historische site voor literair erfgoed

11-11-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Zondagmiddag 12 november vindt in de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen de presentatie van de website literairzutphen.nl plaats. De website brengt het literair erfgoed van Zutphen in kaart en telt ruim 250 schrijvers en dichters die vanaf de middeleeuwen tot nu een band met de stad hadden of hebben.

Daaronder bekende namen als J.C. Bloem, Paul Rodenko, Ida Gerhardt, H.C. ten Berge en Tommy Wieringa, maar vooral veel schrijvers en dichters van het tweede plan, zoals de dichter Didymus (1830-1868), wiens gedichten in 2004 door Gerrit Komrij met een uitgave in de Sandwichreeks aan de vergetelheid werden ontrukt, en de dichtende drogist Herman Revelman (1861-1931), die begin vorige eeuw als zelfbenoemd stadsdichter avant la lettre onderwerpen uit de plaatselijke actualiteit bezong. De website is een geschenk van Hans Heesen aan de gemeente.

Hans Hesen
Samensteller van literairzutphen.nl is Hans Heesen, die sinds zeven jaar samen met Niels Bokhove de redactie van het literair-erfgoed magazine De Utrechtse Boekhouder voert. In 1997 maakte hij met Ed Schilders en Harry Jansen het lexicon ‘Waar ligt Poot?’ over de dood en de laatste rustplaats van Nederlandse en Vlaamse schrijvers.

Programma
Burgemeester Annemieke Vermeulen zal de bijeenkomst openen. Prof. dr. Wijnand Mijnhardt zal het woord voeren namens de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, die dit jaar 250 jaar bestaat. Verder zijn er bijdragen van Wim Noordhoek, Sander Grootendorst, Eke Mannink, H.C. ten Berge, Tim Pardijs, Mas Papo, Annegreet van Bergen en Frans Velthuis. De presentatie is in handen van Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum in Den Haag. Ook is er een kort gesprek met Hans Heesen over het hoe en waarom van de site.
Ter info voor de redactie:
Om 14.00 uur opent burgemeester Annemieke Vermeulen. De bijeenkomst is voor genodigden.