Zutphen krijgt noodopvang voor dakloze vluchtelingen

19-03-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Zutphen gaat zich meer inzetten voor vluchtelingen die op straat worden gezet. Voor hen wordt een noodopvang geopend.
De noodopvang is in samenwerking met Deventer, waar al een BBB (Bed, Bad, Brood) is. Hier zijn echter maar 10 plekken die veelal bezet zijn. Zutphense vluchtelingen kunnen hier dus zelden terecht.

Geklinkerd
“Sinds in Zutphen een AZC is, worden er regelmatig mensen geklinkerd, dat wil zeggen, ze worden uit het AZC gezet. Deels zijn dat mensen die niet meewerken aan terugkeer, deels mensen die het niet veilig ervaren om terug te gaan,” aldus de gemeente, “Soms kunnen ze op dit moment nog niet terugkeren, om medische of psychische redenen. Sommige mensen hebben nog wel een juridisch perspectief, maar geen recht meer op opvang. Ook mensen die al langer in Zutphen verblijven en uitgeprocedeerd raken, kunnen dakloos worden.”

Sommigen van de vluchtelingen hebben een netwerk waar ze terecht kunnen, anderen zijn minder fortuinlijk. Deze mensen komen op straat. Ze zijn niet meer in het zicht van ketenpartners of Vluchtelingenwerk. Daarnaast kunnen onwenselijke situaties ontstaan qua openbare orde en veiligheid en openbare gezondheid en er zijn risico's op overlast en criminaliteit.

Zutphen begint daarom ook een eigen noodopvang. Mensen die hier gebruik van willen maken moeten wel binding hebben met Zutphen en in aanmerking komen voor verblijf in Nederland. Wie niet meewerkt aan een terugkeer van het land van herkomst is niet welkom.

Om de noodopvang mogelijk te maken trekt de gemeente bij wijze van proef 20.000 euro uit. De proef duurt een half jaar.Gerelateerd