Zutphen krijgt speciaal fonds voor duurzame start-ups

22-02-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Rabobank Noord- en Oost- Achterhoek, de gemeente Zutphen en ondernemers lanceren het Cleantech Starters Fonds Zutphen op 31 maart. Een stichting die het fonds beheert, gaat leningen verstrekken aan startende Cleantech bedrijven, zodat zij zo snel mogelijk van idee tot succesvolle start kunnen komen.  In het fonds storten de twee organisaties gezamenlijk 490.000 euro, waarvan 250.000 voor rekening van de gemeente komt.

Startende bedrijven met een goed idee kunnen geld hier lenen. Tegen welk tarief, weet wethouder Rene Sueters nog niet. “Het gaat niet om het hoogste tarief”, zo zegt hij wel.
De inkomsten die aan rente worden verworven, vloeien niet terug naar de gemeente of Rabobank, maar blijven intern om weer uitgeleend te kunnen worden.

Sueters sluit niet uit dat er nog andere partijen zich melden om in het fonds te investeren. “Daarbij moet je denken aan de provincie of bijvoorbeeld de CleanTech regio.”


Onafhankelijk fonds
 Het fonds wordt beheerd door een stichting met een onafhankelijk bestuur en raad van toezicht. Mensen met expertise en ervaring vullen deze functies onbetaald in. Hierdoor kan al het geld van de gemeente worden benut voor het verstrekken van leningen en niet voor overhead en andere kosten. Het fonds verstrekt de leningen en int deze ook weer. Het vloeit dus niet terug naar de bank en gemeente.

Cleantech
Cleantech staat voor schone technologie en innovatie die bijdragen aan een schoner milieu en/of zorgen voor energiebesparing. Het gaat om het terugbrengen van energieverbruik, vervuiling en afval, waarbij het gebruik van grondstoffen en energie op een duurzame wijze worden toegepast. Voorbeelden zijn energie efficiency, opwekking en toepassing van en omgang met duurzame niet-fossiele energie, duurzaam gebruik van grond- en afvalstoffen en (bouw)materialen, klimaatbestendige gebouwde omgeving, duurzame mobiliteitsvormen en watertechnologie.Gerelateerd