Zutphen maakt 'Juridische vuist' met samenwerking in Legal Valley

14-12-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen gaat een samenwerkingsverband aan binnen de regio op het gebied van rechtspraak. Dit doen zij in een stichting onder de naam 'Legal Valley'. Samen willen zij een vuist maken als een sterk juridisch verbond.

De stichting komt voort uit een samenwerkingsverband tussen Arnhem en Nijmegen. Aanleiding daarvoor was de lobby voor het behoud van het gerechtshof in Arnhem. Het idee werd opgevat om een juridisch netwerk e vormen in de stichting Legal Valley.

Zutphen kon zich daarbij aansluiten.

Behoud van de rechtbank
Aansluiting bij de Legal Valley is mede met het oog op de toekomst. Eerder lobbyde de gemente succesvol voor het behoud van de rechtbank in Zutphen, toen deze dreigde weg te gaan.

Binnen het verbond van de stichting kan beter een vuist gemaakt worden, aangezien zij zich profileren als juridisch knooppunt voor Oost-Nederland. Dit zou kunnen helpen bij toekomstige discussies over de rechtbank.

Legal Valley
Legal Valley's juridische branche bestaat uit de Rechtbank Gelderland met ruim 750 fte in Arnhem en Zutphen, het gerechtshof Arnhem met 225 fte, het Openbaar Ministerie (395 fte) en ruim 400 advocatenkantoren en 1200 advocaten in Gelderland. Daarbij wordt ook de juridische opleidingen aan de Radboud Universiteit (2750 studenten) en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (1050 studenten) betrokken.

“De stichting kan zich internationaal sterk maken. Zutphen is er nu ook bij betrokken.” aldus waarnemend burgemeester Carry Abbenhues, “Samen kunnen we kennis uitwisselen en daarmee het kwaliteitsniveau omhoog brengen.”

Fred Hammerstein zal als bestuursvoorzitter plaatsnemen: “Als je kennis uitwisselt in een bepaald verband zoals Legal Valley, gaat je gehele kwaliteitsniveau omhoog. Zowel van de rechtspraak, de advocatuur als van de bedrijfsjuristen.”

 
Congres
Een van de activiteiten van de stichting is de organisatie van een jaarlijks Congres Maatschappij & Recht. Tijdens dit jaarlijkse evenement  gaan de hiervoor genoemde partijen, inclusief rechtenstudenten, samen vanuit verschillende invalshoeken in discussie over actuele onderwerpen met betrekking tot maatschappij en recht. Het thema van het eerste congres dat op 7 maart 2017 in Papendal wordt georganiseerd is: ‘Privacy, lust of last?’. Het slotdocument van dit congres wordt aangeboden aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.Gerelateerd