Zutphen mag vanaf vandaag wijntje in schoenenwinkel aanbieden

01-06-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Een selecte groep ondernemers kan vanaf vandaag de activiteiten uitbreiden binnen de zaak. De gemeente heeft ingestemd mee te doen met een pilot die mengvormen van horeca in winkels gedoogd.

Dit betekent dat een schoenenzaak een wijntje mag aanbieden, of een horecazaak andere spullen mag verkopen.
In totaal doen 25 ondernemers in Zutphen mee aan de pilot. “Er waren 27 belangstellenden, maar we hadden 25 plaatsen”, vertelt burgemeester Carry Abbenhues. Twee zijn er echter afgevallen omdat hun publiek veel kinderen onder de 18 kent.

Volgens Abbenhues is het niet de bedoeling dat een schoenenzaak als Van Engelen plots een drankzaak wordt: “Het aanbieden van drank moet onderschikt blijven aan de kerntaak.”

“Als er een modeshow wordt gehouden, dan kan een wijntje daarbij horen. Dat versterkt de activiteit. Zo is het bedoeld. Of een chocolaterie die bij een bepaalde chocolade een Amaretto schenkt, het versterkt de beleving van de kerntaak.”

De exacte invulling mogen de ondernemers op gevoel invullen; “Daar hebben we een gezamenlijke visie over.” Wel moet het passen in het alcohol-matigingsbeleid dat geldt.

Procedures
Hoewel het om een pilot gaat, is niet iedereen er blij mee. Eerder dit jaar verbood de rechter in Zwolle al een mengvorm van horeca en een boekwinkel. De boekhandel mocht geen flessen wijn meer verkopen.
De gemeente Zutphen houdt er rekening mee dat ook hier actiegroepen handhavingsverzoeken van de drank & horecawet indienen. Mocht dit gebeuren, zullen de juridische stappen gevolgd moeten worden.

De gemeente Zutphen vindt echter niet dat de uitspraak in Zwolle geen belemmering vormt voor de pilot. Voornamelijk omdat de pilot een legitiem doel dient.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt juridische ondersteuning aan gemeenten die geconfronteerd worden met een handhavingsverzoek.

Deelnemende bedrijven
De pilot zal exact één jaar duren. Daarna zullen de wijntjes en producten weer verdwijnen uit de schappen. Of het in de toekomst vervolgens doorgezet kan worden hangt af van de landelijke politiek.
“Het is nu een pilot. Maar wij gaan als gemeente niet boven de landelijke wetgeving staan”, aldus Abbenhues.

Deelnemende ondernemingen in Zutphen die de mengvorm aangaan zijn:
 Arte Vita (Italiaanse keukens)
 Bonbonatelier Janson
 Engelen Schoenmode
 Gambrinus Stadsbrouwerij
 Iloché (mode)
 Inntel Hotel Resort Zutphen
 John & Nina (mode)
 Kaldi koffie & thee
 Kings & Queens (sportcafé)
 Het Koelhuis (locatie voor evenementen, beurzen, muziek)
 Liesl's Little Teashop
 Limburgia (vlaaierie)
 Maitre Pipier (sigarenspeciaalzaak)
 Mevrouw Bagijn (woonaccessoires en huisstijl)
 Mac Young (mode)
 Mixxim Lounge & Cocktail
 Mooi (conceptstore en mode)
 De Pelikaan (koffie & thee)
 Pura Vida (yoga, stoelmassage e.d.)
 Pierrot (Grand Café)
 Rough Meat (restaurant)
 Stadsslijterij Groenmarkt
 Uffies (restaurant / eetcafé)
 Van der Kam fashion
 Volkshuis (koffiehuis/restaurant)Gerelateerd