Zutphen onder constructie: brug, boog en (de langste) bank

19-07-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De brug is al meer blauw dan oranje, en vanaf volgende week gaat de versnelling erin.

“De aannemer heeft eerst het betonnen wegdek verwijderd”, vertelt gemeentelijk projectleider Edwin Nordkamp. “Verder is in de eerste week het oude fietspad gesloopt. Zodat we op later de brugdelen voor het nieuwe fiets- en voetpad al konden plaatsen. Dit gebeurde met een enorme hijskraan. Prachtig om te zien. Vanaf de IJsselkade hebben veel mensen het werk dan ook gevolgd.”

De brug gaat nu verder de metamorfose in. Gebiedsmanager Edwin Koning legt uit: “Eind juli worden de glazen panelen aan de zijkant van de fietsbrug bevestigd. Begin augustus volgt de lange zitbank op het voetgangersdeel. Hierin zit ook de verlichting van het pad. En onder de brug werkt men aan het grondwerk voor de trap, die van het pad de uiterwaard in loopt.”

De bank die geplaatst wordt is bijzonder. Met 80 meter wordt het de langste bank van Nederland. De bank wordt ongeveer een meter hoog met een houten zitting.

Schilderwerk
Ondertussen zijn er ook mensen aan het werk aan de onderkant van de brug. “Zij doen conserverings- en schilderwerk”, legt Edwin Nordkamp uit. “Langzaam maar zeker zie je nu ook de boogbrug van kleur verschieten. De oranje delen verdwijnen eerst onder een laag grondverf en krijgen daarna een blauwgrijze kleur.”

Afstand tot de arbeidsmarkt

Aan de nieuwe Zutphense brug werken veel mensen mee. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo biedt aannemer Damsteegt-De Boer werk aan kandidaten van Het Plein. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen nu de kans  weer aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld als assistent-uitvoerder of als verkeersregelaar.