Zutphen onder constructie: voortvarend werken aan de IJsselkade

18-07-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Het weer is goed, het water van de IJssel staat laag en de samenwerking met partners zoals het Waterschap Rijn en IJssel en de aannemer verloopt prima. Het werk aan de IJsselkade gaat dan ook voortvarend verder. Zowel aan de rijbaan als dichterbij het water wordt hard gewerkt.

“De oude primaire waterkering is helemaal gestript en de eerste damwanden van de nieuwe kering zitten er al in”, vertelt projectleider Rob Rikkerink. “Verder is een groot deel van de bestrating verwijderd en de Kattenhavebrug gesloopt. Aan het begin van de bouwvak storten we beton voor de nieuwe brug. Zo kan het mooi uitharden. Die weken vakantie-rusttijd zijn dus hard nodig.”

Oude constructies
Natuurlijk kom je bij een groot project als dit allerlei zaken tegen. “Zutphen is een oude stad en je ziet ook in de grond het verleden”, geeft Rob aan. “Zo treffen we allerlei oude constructies aan bij de waterkering en bijvoorbeeld kademuren uit de 19e eeuw. We zijn ook een kleine vervuiling tegengekomen: die hebben we netjes opgeruimd zodat we snel weer verder konden. Gelukkig zijn hier (nog) geen explosieven gevonden. Verder zien we dat de bodem van de IJssel, door de steeds groter wordende schepen, in de loop der jaren dieper is geworden. De nieuwe kering is hier volledig op berekend”

Bereikbaarheid
Volgens planning gaat de IJsselkade van begin november tot begin januari tijdelijk open voor verkeer in beide richtingen. Wel zo prettig voor ondernemers én bezoekers van de binnenstad in deze drukke feestmaanden. Sinterklaas kan ook dit jaar gewoon afmeren aan de IJsselkade!