Zutphen opent nieuwe pot startersleningen voor nieuwe huiseigenaren

13-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Nieuwe kopers in Zutphen kunnen weer gebruik gaan maken van een starterslening. Het college wil extra geld vrijmaken om 20 nieuwe leningen uit te kunnen zetten. Ze verwachten hiermee zo'n 8 maanden door te kunnen gaan.

De starterslening is bedoeld voor mensen die hun eerste huis willen kopen. Zij kunnen vanaf een huurhuis komen, maar ook thuiswoners die besluiten om de stap te maken, komen in aanmerking.

Met de lening kan tot 30.000 extra geleend worden als de starter een woning van maximaal 200.000 euro wil kopen (210.000 euro voor nieuwbouw).

Het is de tweede keer dat het college deze leningen verstrekt: in 2016 werden er al 40 beschikbaar gesteld. Het potje voor deze leningen staat inmiddels op 0. Volgens de wethouder heeft het nog niet geleid tot wachtlijsten.

“Als 20 woningen worden verkocht aan starters, kan een verhuisketen op gang komen, vooral als het om bestaande woningen gaat. De verkopers van deze bestaande woningen kunnen immers een andere woning kopen en de verkopers van deze woningen kunnen ook weer door op de woningmarkt.” zo legt het college uit.

De lokale woningmarkt kan dit duwtje in de rug goed gebruiken. Op 13 juni 2014 bevestigde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dit door in een onderzoek naar het functioneren van startersleningen in de regio Amersfoort te stellen dat iedere extra starterslening leidt tot twee à drie verhuizingen in de gemeente (in Apeldoorn leidt de verkoop van één woning met starterslening zelfs tot ongeveer vier verhuisbewegingen).

Het EIB concludeert daarnaast dat de starterslening niet leidt tot prijsopdrijving.