Zutphen reageert na opstappen Loek Hermans: 'verstandige keuze'

29-12-2015 Nieuws Redactie

Verschillende facebookreacties op het bericht van Loek Hermans


ZUTPHEN – Een paar dagen geleden was er de 'storm van verontwaardiging' over het aanstellen van Loek Hermans als waarnemend burgemeester. Maandag maakte hij bekend af te zien van het burgemeesterschap vanwege de negatieve reacties.
Op social media is hierdoor een 'storm van opluchting' ontstaan. “Eindelijk wordt er dan toch geluisterd” is één van de opmerkingen die bij het artikel staat. Daarnaast zijn “jippie” en “gefeliciteerd Zutphen” de meer onschuldige uitlatingen.

Politiek
In de Zutphense politiek hebben verschillende partijen ondertussen ook gereageerd. BurgerbelangZW noemde het terugtreden 'een verstandige keuze'.
“Wij stonden niet te juichen toen de naam Loek Hermans bekend werd. Om eerlijk te zijn zal dat voor meer partijen het geval zijn geweest. Er is een gesprek geweest, er zijn voorwaarden en verwachtingen uitgesproken en die blijken nu niet ingevuld te kunnen worden. Daar heeft Hermans nu een verstandige conclusie aan verbonden. Het belangrijkste is dat we een stabiele factor hebben als waarnemer en dat we op zoek kunnen naar een hele goede vaste burgemeester.” aldus BbZW.

Zij snappen dat de unanieme aanstelling van Loek Hermans bij veel mensen vragen oproept. “We begrijpen heel goed dat juist die mededeling (unaniem gekozen, red.) voor veel onbegrip zorgt en dat betreuren wij dan ook heel erg. Het is voor ons ook heel moeilijk uit te leggen gezien de geheimhouding rondom de burgemeestersaanstelling. Maar zoals is te zien hebben we de weg die we gingen, verlaten. Hermans gaat het niet doen. Alles wat we daar verder over zeggen kun je zien als makkelijk praten achteraf.”

GroenLinks geeft aan dat zij de afwegingen die zij maakten graag openbaar hadden willen bespreken bij de aanstelling. “Maar in een vertrouwenscommissie wordt om verschillende redenen geheimhouding afgesproken”, zo laat GroenLinks weten.
Fractievoorzitter Liza Luesink: “Voor mij is het veel waard de vertrouwelijkheid niet te schenden. Wat ik wel kan zeggen is dat ik zoveel mogelijk mijn bijdrage heb geleverd om dit proces op een goede manier te vervolgen vanuit de waarden die voor mij als GroenLinks politicus belangrijk zijn: reflectief, eerlijk en zo transparant mogelijk.”

De SP, die eerder al zijn steun introk, zegt opgelucht te zijn. Nils Müller, afdelingsvoorzitter: “Ik ben opgelucht. Ik denk dat dit een logisch gevolg is van de druk die steeds verder werd opgevoerd. Volgens mij heeft Loek Hermans een verstandig besluit genomen, want met de storm aan kritiek die opstak en de afbrokkelende politieke steun was zijn burgemeesterschap onmogelijk geworden.”Gerelateerd