Zutphen: Stalingrad aan de IJssel?

08-06-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Is Zutphen Stalingrad aan de IJssel? Het is de beschrijving van Wim Boevink in dagblad Trouw vrijdag.

Boevink schrijft als antropoloog dagelijks in Trouw over de wereld om hem heen. De afgelopen twee dagen ging dat over het plaatsje “Z.” (een initiaal om zogenaamd te voorkomen dat Zutphen overspoeld wordt door toeristen uit de randstad).

Met een knipoog beschrijft Boevink verschillende aspecten van de ‘schaduwzijde’ van Zutphen.

“En geregeerd wordt er met straffe hand. In het stationsgebied (waarover dadelijk meer) staan bordjes opgesteld met de draconische bepaling dat fietsen na een half uur worden weggetakeld. Dat is even slikken als je het humane laissez-faire fietsenbeleid in Utrecht gewend bent”, zo beschrijft Boevink de bordjes aan het Stationsplein. Maar hij gaat door: “Nog gruwelijker is het afvalbeleid; daarin worden de burgers gedwongen hun verpakkingsafval in doorzichtige, van gemeentewege verstrekte zakken aan te bieden - ze lagen op maandagochtend door de hele binnenstad, naast keurig gestapeld oud papier en glaswerk in zwarte gemeentekratjes.”

Daarnaast richt hij zich op zaken in de media, zoals de uitgekeerde boetes in verband met het gebiedsverbod rondom de uiterwaarden van de IJssel na zonsondergang. Ook berichten dat het slecht zou gaan met het gebied rondom het station worden benoemd.

Wat dat betreft was hij gisteren een stuk positiever.