Zutphen steeds iets duurzamer

14-09-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Zutphen wordt jaarlijks steeds groener, al is het mondjesmaat. Volgens cijfers van de gemeente daalt het energieverbruik in de stad jaarlijks met 1,9 procent. Dit is meer dan de landelijke doelstelling van 1,5 procent per jaar.
Ook wordt er 13 procent meer energie duurzaam opgewekt sinds 2008. Dit is in het kader van het beleidsplan Zutphen energieneutraal.

Lange weg
Toch wordt pas 3 procent van de totale energiebehoeften in Zutphen duurzaam opgewekt. In totaal gebruikt Zutphen 2,3 PJ (staat gelijk aan ongeveer 640 miljoen kWu) aan energie.

Daarnaast zet de gemeente in op verduurzaming van verschillende projecten. Zo zijn openbare verlichtingsarmaturen vervangen door LED en zijn verschillende zonnepanelen geplaatst.

Ook wordt de pilot uitgevoerd met het 'Woningabonnement', waarbij bouwers en installateurs energiemaatregelen in de woning treffen en de woningeigenaar deze terugbetaalt uit de besparing op de energierekening.

Andere projecten, zoals 'nul-op-de-meter' en het zonnepark in Noordveen, werken minder mee. Eerder dit jaar nam de raad een motie aan waarin meer moest inzetten op nul-op-de-meter-woningen (waarbij de energierekening 0 zou moeten zijn door besparingen).
Deze manier van bouwen blijkt op het moment niet rendabel voor de gemeente. Zij willen daarom juist meer inzetten op bestaande woningen energiezuiniger te maken.

Ook het zonnepark in Noordveen kent zijn problemen. Het aantal panelen dat verkocht is, haalt bij lange na niet de verwachting.

“We kijken naar de mogelijkheden”, zegt wethouder Coby Pennings, “Er is in Parijs wat afgesproken (klimaattop, red.) en we moeten daarvoor samen aan het werk.”
“Daarvoor is ook het draagvlak van belang. Het zijn kleine stapjes, maar we maken stapjes.”Gerelateerd