Zutphen toegankelijker voor mindervaliden

18-05-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Zutphen moet toegankelijker worden voor mindervaliden. Dat is de uitkomst van een motie die door de raad werd aangenomen in 2016. De gemeente heeft daarna gesprekken gehad met het Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken Zutphen over knelpunten in de stad.
De gemeente heeft een hoop verbeteringen beloofd. Zo worden de voetpaden langs de Grote Gracht bij de Burgemeester Dijckmeesterweg en aan de Rijkenhage nog in 2017 verbeterd.
Ook worden stoepen bij de Laan naar Eme dit jaar nog aangepast met een afrit zodat rolstoelgebruikers er makkelijk af kunnen.
Andere verzoeken van het Platform worden later bekeken. Zo staan verschillende winkelstraten in de stad, zoals de Beukerstraat, onder een hellingshoek van vijf procent. Dit vergt volgens het Platform veel moeite van rolstoelgebruikers om te overbruggen. Ook een scootmobiel is hier niet voor geschikt.
De gemeente kan hier niet direct wat aan doen maar zal “bij de eerstvolgende herinrichting van de straat onder de aandacht te brengen.”

Toegankelijkheid de norm
De gemeente wil bovendien dat bij toekomstige projecten er rekening wordt gehouden met de mindervalide stadsbewoner.
Hiervoor neemt de gemeente deze eisen op bij een subsidie- of vergunningaanvraag. Volgens het college wordt de toegankelijkheid meegenomen in een checklist of een dergelijke aanvraag ingewilligd wordt.