Zutphen twee monumenten rijker

17-05-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De Stadsboomgaard aan het Bongerspad en de Kochbunker bij het landhuis ’t Velde zijn aangewezen als gemeentelijk monument.
De boomgaard is het eerste Zutphense groenmonument. De aanwijzing als gemeentelijke monument betekent dat de cultuurhistorische waarden behouden moeten blijven en dat bij wijzigingen een omgevingsvergunning nodig is.

Stadsboomgaard
De boomgaard herinnert aan het belang en de rol van stadslandbouw door de eeuwen heen, zo stelt het college. De acht oude fruitbomen zijn bijna honderd jaar geleden aangeplant en vertellen het verhaal van de fruitteelt in de periode van 1922 tot 1964.
Een van de bomen is van het perenras Jeanne d’Arc en is zeer zeldzaam.

De bunker
De Kochbunker is een belangrijk symbool van de oorlog en de bevrijding. De bunker is een zeldzaam bouwtype. Het was onderdeel van een structuur van gevecht- en verdedigingswerken die door de bezetter zijn gebouwd. Het is een van de weinige objecten in Warnsveld en Zutphen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Erfgoedprijs
Het aanwijzen van de monumenten past binnen de koers van het college. Zij zien erfgoed als een kans en kwaliteit van Zutphen. De omgang met monumenten heeft zichzelf al bewezen: in 2017 ontving Zutphen de BNG Bank Erfgoedprijs.
De gemeente is van plan om meer gemeentelijke monumenten aan te wijzen.Gerelateerd