Zutphen verhoogt aantal (goedkope) jongerenwoningen

06-12-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Jongeren kunnen binnenkort veel makkelijker aan een woning komen in Zutphen. Op verschillende plekken gaat de gemeente in samenwerking met aannemers en woningcoöperaties bezig om jongerenwoningen te realiseren.
De jongerenwoningen hebben een huur van maximaal 414 euro per maand. Dit is de grens waarbij jongeren onder de 23 alsnog huursubsidie kunnen aanvragen.

Ieder1
Woonbedrijf Ieder1 heeft op dit moment 108 jongerenwoningen in Zutphen. per 1 januari 2018 gaat zij het aantal woningen uitbreiden tot ruim 200 (zelfstandige) woningen met een rekenhuur tot 414 euro. Bij mutatie (oftewel: als woningen vrijkomen) worden deze woningen gelabeld met het verhuurlabel “jongeren”.
Voor deze woningen geldt een leeftijdsbeperking: jongeren kunnen van hun 18e tot hun 23e er wonen, daarna moeten ze er weer uit. Volgens wethouder Coby Pennings is dit om de woningen echt beschikbaar te houden voor jongeren. Verwacht wordt dat door de mutaties er jaarlijks zo’n 17 woningen vrijkomen.

Noorderhaven
Het bedrijf Heijmans heeft een aantal jaren geleden de Heijmans ONE bedacht. Dit verplaatsbare huis voor eenpersoonshuishoudens is een compleet huis dat tijdelijk wordt geplaatst in leegstaande gebieden in de stad. Het huis heeft een keuken, badkamer, woonkamer met vide, aparte slaapkamer en eigen voordeur met een buitenterras.
Woonbedrijf ieder1 onderzoekt de mogelijkheid in 2018 tijdelijk - voor een periode van 10 jaar - 21
van deze Heijmans ONE’s op Noorderhaven te plaatsen en deze woningen uitsluitend aan jongeren
toe te wijzen. Omdat het om een tijdelijk initiatief gaat, tellen deze woningen niet mee in de
woningbouwprogrammering.

Café Modern
In de wijk Waterkwartier is aan de Troelstralaan 108 café Modern gevestigd. De eigenaar van dit pand wil stoppen met het café en wil het pand deels verbouwen zodat er zes kamers ontstaan. De eigenaar blijft zelf wonen in de bestaande bovenwoning, de zes kamers komen op de begane grond. Per drie kamers is er een gezamenlijke keuken, badkamer en toilet. De kamers zijn bedoeld voor jongeren van 18 tot en met 23 jaar en hebben een oppervlakte van 15-25 m². De kale huur per kamer zal liggen tussen de € 250,- en € 350,- euro. De bestemming van het pand moet nog wel gewijzigd orden; de buurt kan in dat kader ook nog inspreken. De gemeente wil in beginsel meewerken aan de wijziging van de bestemming. Daarna moet het pand nog verbouwd worden. Waarschijnlijk kunnen de kamers eind 2018 bewoond worden.
Daarnaast worden panden van zorgorganisatie ZoZijn, in het centrum en Leesten, die in 2019 leegkomen bekeken of ze geschikt zijn voor jongerenwoningen. Ook het voormalige pand van de Voedsel- en Warenautoriteit (op de Stoven) en een pand nabij het station staan op de lijst van panden waar mogelijk jongeren komen.

Vraag naar woningen
De gemeente zegt niet in beeld te hebben wat de daadwerkelijk vraag is naar jongerenwoningen. Zij zullen dit in 2018 nauwkeurig gaan volgen. Woonbedrijf Ieder1 gaat in de gaten houden hoeveel jongeren straks reageren op hun jongerenwoningen.
De aandacht voor jongerenwoningen komt naar aanleiding van een motie van de SP die in juni werd aangenomen.