Zutphen wordt beschermd tegen kernramp

02-10-2017 Nieuws Redactie

De boosdoener

ZUTPHEN – Meerdere inwoners van Zutphen krijgen binnenkort jodiumtabletten in de bus. Het ministerie van VWS verspreidt vanaf 9 oktober de tabletten aan jongeren tot 18 jaar die tot 100 kilometer van een kernreactor wonen.

De gemeente Zutphen ligt ook binnen deze straal. De kerncentrale in Emsland (Duitsland) is de boosdoener. Deze ligt hemelsbreed op ongeveer 85 kilometer.

Jodiumtabletten beschermen bij een eventuele kernramp tegen schildklierkanker. Doordat deze verzadigd is met ‘gewoon’ jodium, zal radioactief jodium dat vrijkomt bij een kernramp niet opgenomen kunnen worden.

Zwangere vrouwen krijgen via hun verloskundige of gynaecoloog informatie over het gebruik. Vanaf 9 oktober zullen de tabletten voor iedereen overigens ook te koop zijn bij de apotheek.

De kans op een kernramp is klein, toch worden de tabletten massaal uitgedeeld. Dit lijkt een tegenstrijdige actie. Minister Schippers zei tegenover de NOS dat het niet lag aan de vraag of centrales veiliger of onveiliger zijn, maar om internationale richtlijnen.