Zutphen zet zichzelf in de etalage: iedereen kan stukje kopen

09-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Zutphen heeft vanaf maandag 11 september een uniek project om inwoners en bezoekers aan de stad te binden: Poorter van Zutphen. Poorters van Zutphen worden voor tien jaar trotse bezitter van een klein stukje stad in deze Hanzestad. De grond ligt naast de Berkelruïne, een van de historische stadspoorten van Zutphen. Het eerste Poorterschap is door Zutphen Promotie feestelijk uitgereikt aan wethouder Oege Bosch.

“In Zutphen zijn veel mensen trots op hun stad. Poorter van Zutphen is een ludieke en laagdrempelige manier om deze trots tastbaar te maken”, aldus Mark Schuitemaker, manager van Zutphen Promotie. Poorter van Zutphen is echter niet alleen voor inwoners bedoeld, maar is tevens een origineel souvenir voor de vele toeristen die Zutphen jaarlijks bezoeken.

Poorter van Zutphen is verkrijgbaar bij VVV Zutphen (Houtmarkt 75) of via www.poortervanzutphen.nl en kost 10 euro (of 15 euro inclusief cadeaukoker). Poorters ontvangen een Bewijs van Bezit met uniek plotnummer en een Poorterpas die recht geeft op korting op bepaalde artikelen bij aangesloten winkels, horeca en monumenten.

Oorsprong Poorters
Muren, grachten en poorten moesten vroeger de inwoners van een stad beschermen. Alleen door een poort kon men naar binnen en ’s nachts ging de stad op slot. Iedereen die in de stad woonde, heette Poorter. Dat kostte vaak geld, maar men werd ook voor een klein deel bezitter van Zutphen. Door het Poorterschap was men nauw verbonden met de stad. Die muren en poorten worden al lang niet meer afgesloten, maar met Poorter van Zutphen geeft Zutphen Promotie een nieuwe draai aan dit gevoel van betrokkenheid.