Zutphenaar krijgt koninklijke onderscheiding

23-01-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - De heer W.J. (Willem) van der Velden uit Houten heeft op zaterdag 21 januari 2017 de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen. Het lintje wordt Van der Velden (71) opgespeld in Zutphen door loco-burgemeester Coby Pennings. Dat gebeurt tijdens een feestelijk samenzijn ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de afdeling Bowlen van de Spoorweg Sport- en ontspanningsvereniging Utrecht (SSVU). Van der Velden is oprichter en sinds de eerste dag, 21 januari 1987, voorzitter van de afdeling.

De SSVU is 88 jaar geleden opgericht om het sporten te promoten onder het personeel van de Nederlandse Spoorwegen en medewerkers van de aangesloten bedrijven. Ook partners en kinderen kunnen lid worden. De heer Van der Velden maakt sinds 1991 deel uit van het bestuur van de SSVU. Sinds 2004 is hij voorzitter.

In 1987 stond hij aan de wieg van de SSVU-afdeling Bowlen. Ondanks tegenslagen die hij prive%u0301 te verwerken kreeg, is zijn gedrevenheid en enthousiasme voor bowling en voor de leden van de club altijd tomeloos groot geweest. Hij zorgt al dertig jaar voor prima draaiende bowlingseizoenen. Belangeloos en vol passie regelt hij de speelavonden in Bison Bowling in Maarssen en toernooien. Bij het laatste clubkampioenschap wist hij een verdienstelijke 4e plaats in de A-klasse in de wacht te slepen.

De heer Van der Velden is niet alleen voorzitter. Hij is ook secretaris, fotograaf, materiaalman en hij verzorgt de prijzen(kast). Hij weet mensen te inspireren, motiveren en enthousiasmeren door zijn fijne manier van communiceren en door zijn openheid. Hij heeft het in de loop der jaren voor leden mogelijk gemaakt om aan vele toernooien deel te nemen. Hij organiseerde ledenvergaderingen waarbij geluisterd werd naar zowel negatieve als positieve ervaringen en waarna ook wat met deze inbreng gedaan werd.

Willem van der Velden heeft zich ingezet voor de komst van een ontspanningscentrum (OC), in hartje Utrecht, voor activiteiten en sport voor de leden van alle afdelingen van de SSVU. Zelf is hij er sinds 2005 beheerder. In die hoedanigheid draait hij bardiensten en regelt hij achter de schermen de catering en de schoonmaak. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop, facturering en het verzorgen van cursussen voor vrijwilligers. Tenslotte is hij contactpersoon voor de NS die het centrum financieel ondersteunt.

Vanwege al deze inspanningen heeft het de Koning behaagd Willem van der Velden te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.