Zutphenaar Melgert Spaander krijgt koninklijke onderscheiding

29-08-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Melgert Spaander is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Maandag ontving hij de onderscheiding in zijn atelier tijdens zijn 45-jarig jubileum als klokkenrestaurateur uit handen van burgemeester Carry Abbenhues

Sinds 1971 is Melgert Spaander klokkenrestaurateur en internationaal bekend. Hij maakte naam als professioneel en zorgvuldig uurwerkrestaurateur, gespecialiseerd in 17e en 18e-eeuwse uurwerken met speelwerk.

Melchert Spaander is één van de meest toonaangevende restauratoren van uurwerken in ons land. Hij restaureert vrijwel altijd unieke klokken.

Verdiensten
Vanaf 1980 is hij stagebegeleider bij de opleiding Uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven. Daar hielp hij ook met het actualiseren van het verouderde lesmateriaal over de reparatie en restauratie van klokken. Ook gaf hij diverse lezingen en stelde hij zijn atelier open voor bezoek van studenten van de Vakschool Schoonhoven.

In 1984 was hij medeoprichter en bestuurslid van het klokkenluidersgilde Sint Walburga te Zutphen. Daarnaast is hij zelf ook klokkenluider en luidmeester.

Hij pleegt sinds 1986 onderhoud aan uurwerken op verschillende Koninklijke Paleizen, kastelen en historische buitenplaatsen en restaureert klokken zowel bij het Nederlandse als bij het Spaanse hof.

Toen het opwinden van torenklokken te bewerkelijk en onbetaalbaar werd en stilstand van torenklokken dreigde, heeft hij een systeem ontwikkeld waardoor torenklokken elektronisch opgewonden konden worden en op de juiste tijd konden blijven lopen.

Voor deze en andere werkzaamheden is hij onderscheden.Gerelateerd