Zutphenaren met schulden geholpen

27-06-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De gemeente en Het Plein gaan een pilot beginnen om mensen met schulden met hun financiën te helpen.
Sinds deze maand kunnen inwoners hiervoor hulp krijgen. Deze hulp wordt de komende anderhalf jaar aangeboden door Het Plein. Inwoners die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met Het Plein.

De pilot
Inwoners die het lastig vinden of problemen hebben bij het organiseren van de eigen financiën, kunnen hulp krijgen van Het Plein in de vorm budgetondersteuning op maat. De hulp bestaat uit een combinatie van budgetbeheer en budgetcoaching.

Budgetbeheer zorgt voor de betaling van de vaste lasten waardoor rust, overzicht en stabiliteit ontstaat. Intussen krijgt iemand coaching naar financiële zelfstandigheid. Eventueel met hulp van familie, vrienden of kennissen. Per persoon wordt gekeken wat nodig is.

Annelies de Jonge, wethouder Werk en Inkomen: “Werk is inkomen. Inkomen is zelfstandigheid. Daarom helpen we zo veel mogelijk mensen aan werk. Grip op je portemonnee betekent ook zelfstandigheid. Problemen met je huishoudboekje kunnen namelijk ook weer vervelende gevolgen hebben voor je werk en inkomen. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen en daar zetten we dus vol op in.” Met deze pilot kunnen 100 tot 120 inwoners geholpen worden.

Rolverdeling

In deze pilot werken Het Plein, Perspectief en Schuldhulpmaatje samen. Het Plein verzorgt het budgetbeheer en de vrijwilligers Schuldpreventie van Perspectief en de schuldhulpmaatjes van Stichting Schuld Hulp Maatje Zutphen nemen de budgetcoaching voor hun rekening. Samen met de cliënt wordt een plan van aanpak gemaakt dat past bij zijn of haar situatie.
Minder uitgaven bijzondere bijstand

Besparen
Met de pilot kan op den duur ook geld bespaard worden. Het Plein verwacht hiermee bijvoorbeeld de kosten te verlagen van beschermingsbewind. Inwoners met een laag inkomen kunnen namelijk de kosten voor beschermingsbewind vergoed krijgen via de bijzondere bijstand. In 2015 bedroegen de uitgaven hiervoor ruim 8,5 ton. Beschermingsbewind betekent dat de financiën worden overgenomen. Het Plein bewaakt dan de inkomsten en zorgt dat de rekeningen worden betaald.

Inwoners die meer willen weten, kunnen contact opnemen met Het Plein op telefoonnummer 0575-595760.Gerelateerd