Zutphens jaaroverzicht: de hoogte- en dieptepunten van 2017

30-12-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – 2017 nadert zijn einde. Een jaar met vele hoogte, maar ook zeker dieptepunten. Hoe zal Zutphens 2017 de boeken ingaan? Hieronder een overzicht.

Mijlpalen
2017 was het jaar van enkele mijlpalen.

  • Zo kreeg de typisch Zutphense Facebookgroep (Je bent een echte Zutphenees als…) in januari voor het eerst meer dan 10.000 leden.
  • Het Hof van Heeckeren (cultuurcluster Zutphen) werd op 13 mei feestelijk geopend. De opening werd al enkele keren uitgesteld. In het Hof van Heeckeren zijn het Stedelijk Museum en het Museum Henriette Polak gevestigd.
  • Koning Willem Alexander bezocht Zutphen. Op 26 januari opende de koning het vernieuwde zuivellaboratorium van Qlip in Zutphen.
  • De Zutphense fluisterboten vierden dit jaar hun 20 jarige bestaan.
  • Zutphen heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2017 gewonnen. Volgens de jury weet Zutphen het imago van zeventiende-eeuwse historische stad te ontstijgen.
  • De Zutphense Ziggy, op televisie 15 jaar oud, deed mee aan Idols. Hij haalt de laatste acht, maar was helaas niet goed genoeg om verder te komen. 'Hij wordt nooit vergeten', aldus Martijn Krabbé.
  • Be Quick Zaterdag 2 won een landelijke wedstrijd van FOX Sports. Hierdoor werd de kampioenswedstrijd live op televisie uitgezonden. Het werd een Zutphens succes: met 4-1 werd de kampioenswedstrijd beslist in het voordeel van Be Quick.
  • De World Press Photo tentoonstelling was opnieuw in Zutphen te bewonderen
  • Zutphen werd wederom Roparun doorkomststad van het jaar. Het was de derde keer.
  • Zutphen werd een officiële regenbooggemeente. Een ‘regenbooggemeente’ betekent dat de gemeente zich extra inzet voor de LHBT-gemeenschap (Lesbienne, Homo, Bi-, Transseksueel). Het initiatief komt van D66, GroenLinks en de VVD. 
Verkiezingen
Uiteraard werd er 18 maart ook in Zutphen gestemd. In Zutphen werden de VVD, D66 en GroenLinks de grootste partijen. Bekijk HIER de Zutphense uitslag terug.


Zutphen verbouwd
Begin januari werd de P+R bij het station in gebruik genomen. Het is de eerste bovengrondse parkeergarage in Zutphen. De P en R bestaat uit vier bouwlagen. Hier kunne 375 auto’s en ruim 600 fietsen gestald worden.

Daarnaast werden vooral de IJsselkade en de IJsselbrug onder handen genomen. Dit zorgde voor lange files en omrijden, zeker toen beide tegelijkertijd eruit lagen in de zomer, waardoor er ook geen treinen reden.

De IJsselkade ging 19 juni volledig dicht. Een week later volgde de IJsselbrug. In deze periode werd de brug verbreed, een bank geplaatst en een deel geschilderd. Dat laatste zorgde nog voor commentaar: de boog was wel geschilderd in ‘Zutphens blauw’, maar het verlengde deel naar De Hoven niet.
Een oproep op Facebook om de brug dan maar zelf te gaan schilderen, werd door de gemeente opgepakt. Op 19 en 20 september hielpen 100 vrijwilligers met het schilderen van dit laatste stukje.

De IJsselkade is in 2017 nog niet afgemaakt, hier wordt medio januari 2018 de schep weer opgepakt om de werkzaamheden te vervolgen. In juni 2018 moet het hier ook af zijn.

Een andere kleine verbouwing (die eraan komt) is weggelegd voor de Wilhelminafontein. De fontein werd onderwerp van gesprek toen een aantal Zutphenaren opperden dat deze verplaatst moest worden. De fontein, nu op de oneerbare plaats bij de Bult van Ketjen, krijgt een nieuwe locatie; het onderzoek naar een geschikte locatie loopt nog.

Zwembad de IJsselslag
Het jaar zal een zwarte bladzijde zijn voor zwembad de IJsselslag. Het verhaal rondom het zwembad begon al in januari. Het zwembad werd door de GGD en de gemeente preventief gesloten. De reden voor de sluiting waren verschillende gezondheidsklachten bij gebruikers van het wedstrijdbad die intensieve inspanning hebben geleverd. Later bleek een slecht werkend ventilatiesysteem de oorzaak.

Het voorjaar bracht geen betere tijden. Conflicten zorgden ervoor dat de zwemlessen in maart niet doorgingen. Later ontstond een groter conflict tussen de hoofdhuurder van de IJsselslag (zwemvereniging de IJsselmeeuwen) en het bestuur. Het conflict, tot op heden nog niet opgelost, leidde er in november toe dat het bestuur van het zwembad weggestuurd werd. Een interim-bestuur werd daarvoor in de plaats gezet.

Ook binnen het zwembad vertrok een manager nadat er klachten binnen waren gekomen over de verziekte sfeer binnen de organisatie door zijn optreden.

Politiek gezien werd het zwembad een hoofdpijndossier; financiële dompers en het conflict geven verschillende zorgen die tot op vandaag de dag nog niet zijn opgelost. Er loopt nog een onderzoek die kijkt naar hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Uitgaansgeweld en veiligheid
Cameratoezicht? Meer politie op straat? Een horecaverbod? Allemaal plannen die dit jaar besproken werden in een speciaal ingelaste vergadering bij de gemeente. Aanleiding: uitgaansgeweld in Zutphen.
Verschillende incidenten haalden de media. Zoals hier, dit, dat en deze.

In de nacht van 20 op 21 mei is een 22 jarige man uit Bronckhorst in Zutphen opgepakt voor poging tot doodslag op een agent.
Eerder op de avond zag de politie een opstootje ontstaan op de Schupstoel. Bij het zien van de politie vluchtte een 24 jarige man uit Zutphen. De man kon iets later achterhaald worden, maar verzette zich tegen zijn aanhouding.

Hierbij drukte hij een agent tegen een ijzeren hek, waarbij deze lichtgewond raakte. 

Een groep vrienden van de man begon zich te bemoeien met de aanhouding. Daarop viel de 22 jarige man uit Bronckhorst een agent aan. Volgens de politie probeerde hij de agent te wurgen.
Het voorval werd uiteindelijk in de rechtbank verder bevochten. De 22-jarige man kreeg daar deze week nog te horen dat hij vier maanden cel krijgt, waarvan twee voorwaardelijk.

Alle commotie leidde ertoe dat er meer gepraat werd over veiligheid in de binnenstad. Hoewel volgens de burgemeester de cijfers niet direct laten zien dat Zutphen in 2017 onveiliger is dan in de jaren daarvoor, komt er wel meer aandacht voor.
 Andere sluitingstijden, cameratoezicht en meer controle op drugs- en alcoholgebruik. Het zijn een aantal voorbeelden van de onderwerpen waar de werkgroep Veilig Uitgaan mee aan de slag gaat.

Het was niet tijdens het uitgaan, maar ook de overval bij de Jumbo dit jaar zorgde voor veel opschudding. Op 25 september forceerden, net na sluitingstijd, enkele mannen zich een weg naar binnen. Medewerkers zagen de overvallers met een bijl en vuurwapens binnenkomen.
Er werd een klein geldbedrag buitgemaakt, maar de medewerkers, grotendeels jongeren, ging het niet in de koude kleren zitten.
De politie heeft camerabeelden verspreid. Echter, tot vandaag zijn er nog geen verdachten opgepakt.

Het kruispunt aan de Deventerweg en de Van der Capellenlaan werd aangepast nadat er begin dit jaar een dodelijk ongeluk plaatsvond. Een 69-jarige vrouw kwam om het leven toen zij onder de trailer van een vrachtwagen terecht kwam.

Gemeentelijke instanties
Het gemeentelandschap zal nooit meer hetzelfde zijn. In 2017 werden verschillende grote besluiten genomen. Zo betekende dit jaar het einde van Het Plein en Delta. De twee zullen vervangen worden door een Zutphens werkbedrijf. Deze zal het komende jaar vorm moeten krijgen.
Het was ook het jaar van de huishoudelijke hulp. Na jaren van onzekerheid binnen de huishoudelijke hulp, besloot Zutphen het heft in eigen handen te nemen. Zij zetten het plan in elkaar om de huishoudelijke hulp niet langer uit te besteden aan een commerciële partij, maar zelf onder te brengen in een stichting.

Het definitieve besluit hierover wordt overigens pas in januari 2018 genomen. Echter, het plan lijkt een meerderheid (nipt) te gaan halen.

Foutjes
Dat, bij alle beslissingen van de gemeente, ook foutjes gemaakt worden, werd in 2017 ook duidelijk. De luchtbehandelingskast was wekenlang onderwerp van gesprek in september en oktober. De gemeente had de kast illegaal geplaatst; er waren geen vergunningen voor afgegeven. Het luchtbehandelingssysteem was voor enkele omwonenden een doorn in het oog. “De installatie slaat een ontsierende bres in het historische dakenlandschap, het rijks-beschermd stadszicht en in het ontwerp van architect Thomas Rau.” Zo stelde mevrouw Zuidema eerder.

De gemeente had zelfs een collegeonderzoek ingesteld om de fouten die gemaakt zijn in kaart te brengen. De kast wordt inmiddels verlaagd en verpakt, zodat deze beter opgaat in het landschap.

Ook bij het Gelre ziekenhuis werden ‘foutjes’ geconstateerd. Deze waren groot genoeg om het ziekenhuis tijdelijk de Intensive Care te ontnemen. Begin maart werd deze gesloten. Bij een eerdere kwaliteitscontrole bleek de afdeling in Zutphen niet aan de norm te voldoen. Het ging hierbij niet om patiëntzorg, aldus het ziekenhuis. Daardoor werd de I.C. terug gezet naar een High Care. Per 1 januari moet de IC in het ziekenhuis weer operationeel zijn.

Daarnaast was er het debacle rond PlusOV. De vervoerder zou vanaf de zomer het leerlingenvervoer in Zutphen verzorgen. Vanaf de start ging het echter mis. Leerlingen werden te laat of zelfs helemaal niet opgehaald. Het bestuur vertrok en de gemeente gaf een vergoeding aan ouders die het vervoer op een andere manier regelden. Inmiddels zijn nog steeds niet alle problemen opgelost. Voorst heeft zelfs besloten het vervoer weer zelf te gaan regelen.

Opspraak
Zutphen kwam meerdere keren in korte tijd in opspraak omtrent pedofielen. Begin april kwam het radioprogramma Argos met het nieuws dat een voor ontucht veroordeelde man nu als vrijwilliger aan het werk was bij de Zutphense voetbalclub AZC. Er ontstond een rel met enkele bezorgde ouders. AZC benadrukte nooit’ signalen te hebben ontvangen over onoorbaar handelen’. Desondanks werd de situatie onhoudbaar. De man stopte ermee.

Diezelfde maand kwam Zutphen weer in beeld via YouTube met een soortgelijk issue. Het YouTubekanaal ‘Betrapt’ had een uitzending over een mogelijke pedofiel online gezet. Het filmpje is opgenomen in Zutphen. 
De Apeldoornse makers van het kanaal doen zich voor als een 15-jarige jongen in chats. Als de andere partij ‘interesse’ toont voor bijvoorbeeld seksuele handelingen, zoeken de makers de chatter op en confronteren ze hem.

Andres Rodriguez
Een van de grote items dit jaar was de zaak rondom Andres Rodriguez. De Zutphenaar werd in de nacht van 7 op 8 juli bewusteloos geslagen in Warnsveld. Het nieuws werd landelijk door een televisierapportage waarin ook getuigen gevraagd werden.

Er waren voor Andres verschillende acties opgezet; onder meer om de familie van hem vanuit de Dominicaanse Republiek over te laten komen.
Een maand later overleed Andres op 26-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Zwolle. Zijn uitvaart werd bijgewoond door honderden mensen.

Er zijn meerdere mensen opgepakt voor de mishandeling met dodelijke afloop. De rechtszaak tegen de verdachte, Leon K., wordt volgend jaar voortgezet. Wel werd bekend bij de pro forma zitting dat tijdens de rechtszaak vier getuigen gehoord zullen worden. Ook wachtte justitie nog op het onderzoek naar de mishandeling. De verdachte wordt in de tussentijd onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Zutphen
Natuurlijk is er in 2017 veel meer gebeurd. Niet alles in Zutphen kan in één artikel omvat worden. Wel in meerdere: Zutphen24 plaatste afgelopen jaar ruim 1500 artikelen over de stad. Ook in 2018 zal dit voortgezet worden.

Wij wensen u alvast een heel goed Nieuw(s) jaar.