Zutphense bodem 'niet gevaarlijk' door verontreiniging

31-01-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De grond op de oude locaties van de Zutphense gasfabrieken is veilig, dat zegt wethouder Coby Pennings na vragen tijdens de gemeenteraad.

Volgens de organisatie milieu centraal kent Nederland 250.000 locaties met ernstige bodemvervuiling. Een van de oorzaken wordt toegeschreven aan voormalige gasfabrieken. De Stentor analyseerde deze gebieden in de regio, waaruit kwam dat Zutphen twee van deze fabrieken heeft gehad.

“Deze waren gelokaliseerd aan de Bolwerksweg en bij de IJsselkade – Kattenhavestraat”, aldus wethouder Pennings. De fabriek op de laatst genoemde locatie was tot begin vorige eeuw acties.

De grond is volgens de wethouder gesaneerd op beide locaties. Op de Bolwerksweg is daardoor “nauwelijks sprake van vertonreiniging”. Volgens de wethouder valt de vervuiling binnen de norm van het gebied.

“De grond bij de Kattenhavestraat wordt jaarlijks gemonitord.” Aldus Pennings. Hier zijn volgens haar geen gevaren uit naar voren gekomen. “Als we daar ooit nieuwbouw zouden bouwen, dan moeten we de grond wel opnieuw bekijken.”Gerelateerd