Zutphense coffeeshop wil uit 'schimmig hoekje'

25-02-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Afgelopen dinsdag gaf een meerderheid van de Tweede Kamer aan dat zij wil dat de wietteelt gereguleerd wordt. Het kweken van wiet blijft dan strafbaar maar gecertificeerde telers worden dan niet meer vervolgd. Deze telers moeten  belasting gaan betalen en zullen  door de overheid op kwaliteit gecontroleerd gaan worden. Uiteindelijk zullen dan alle coffeeshops alleen nog maar wiet van deze telers mogen verkopen. De verwachting is dat hierdoor de criminaliteit zal verminderen.

Een goede zaak volgens Mohammed Anoja, mede eigenaar van coffeeshop Liberty aan de Nieuwstad. “Ik ben een sterk voorstander van gereguleerde wietteelt,” zegt hij. “Ik ben een ondernemer en heb mijn zaken graag goed voor elkaar. Gereguleerde teelt gaat inhouden dat de kwaliteit constant en goed is. Ik zou willen dat er op potjes wiet een etiket zit waarop precies vermeld staat wat er allemaal in zit. Hetzelfde als dat je op een pakje sigaretten kunt zien hoeveel teer en nicotine de sigaretten bevatten.”

Kwaliteit
“Op dit moment zijn coffeeshops afhankelijk van de zogenaamde wietmakelaars. Dat houdt in dat ik soms een partij heb waarvan ik denk dat die kwalitatief op orde is maar waarvan in de praktijk blijkt dat dit niet zo is.”  aldus Anoja.

“Dat wil ik als ondernemer niet. Ik wil graag goede kwaliteit aan mijn klanten kunnen leveren zodat ze terug blijven komen.”

Daarnaast lijkt het hem prettig dat zijn koopwaar dan gewoon door de pakketdienst aan de voordeur kan worden afgeleverd of, als hij het zelf ophaalt, hij de nodige papieren bij zich heeft om aan te tonen dat hij legaal bezig is.

Schimmig hoekje
“Wat ook belangrijk is, is dat we dan uit het schimmige hoekje, waar coffeeshops nu nog vaak in verkeren, kunnen komen. We zitten daar echt nog vaak in. Bijvoorbeeld, sommige banken willen geen zaken doen met een coffeeshop. Deze wet zou dat kunnen voorkomen.”

Echte nadelen van de gereguleerde teelt ziet hij op dit moment nog niet. De directe gevolgen zijn nu nog moeilijk in te schatten. “Misschien dat straks de wiet hierdoor wat duurder wordt maar daar staat wel een constante kwaliteit tegenover.” aldus Anoja.Gerelateerd