Zutphense Dini Dop (89) gaat voor de uitdaging: een kilometer IJssel

25-05-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De oude zwemtocht tussen Cortenoever en Zutphen kende in 1959 zijn laatste editie. Dit was vanwege veiligheidsredenen en toegenomen scheepsvaart. In 2016 wil De Vrije Slag Door Zutphen dit opnieuw organiseren onder de naam H2O Zutphen. Mevrouw Dop doet daar aan mee. Detail: toen de laatste IJssel zwemtocht georganiseerd werd, was zij 32 jaar.

Dini Dop, nu 89 jaar, is geboren en getogen in Zutphen. Zij heeft daar altijd al in de IJssel gezwommen. Haar broer heeft haar leren zwemmen toen ze 6 jaar oud was. Daarna heeft ze zelf haar slag verbeterd.

Met de ijsselzwemtocht van een kilometer aanstaande, kon ze het niet laten om mee te doen.

Belletje
“Kort na onze bekendmaking werden wij gebeld. Aan de lijn een nicht van mevrouw Dop met de vraag of de tante van haar man misschien mee zou kunnen en mogen doen.” vertelt de organisatie van H2O, “Op zich geen gekke vraag. We worden vaker gevraagd om advies of om mee te denken. Toen we vernamen dat Mevrouw Dop 89 jaar is keken we toch wel even verrast op.”

Na verschillende gesprekken werd de knoop in april doorgehakt: mevrouw Dop doet mee. Op 10 juli zal ze de volledige afstand meezwemmen. Net als elke andere deelnemer, dient zij te zwemmen in een wetsuit. “Dat vindt ze maar niks. Ze kent het niet en het lijkt haar erg benauwend. De vereiste zwemervaring kan ze wel hebben, maar daar hebben we geen overtuigend bewijs van. Een Zwem CV heeft ze niet. Toen wij ook nog als voorwaarde stelden dat zij begeleid gaat worden door duikers vond ze dat aanvankelijk betuttelend, maar dat besluit heeft ze geaccepteerd.”

Training
Om te trainen heeft zwembad De Ijsselslag haar voorzien van een gratis abonnement. Deze ontvangt zij donderdag 26 mei uit handen van wethouder Coby Pennings. Daarna krijgt ze ook haar wetsuit aan en zal ze met duikers te water gaan.

De organisatie: “In 2013 zwom een zesentachtigjarige in het Eindhovens kanaal 1000 meter tijdens Eindhoven City Swim. Wij kennen geen zwemmers met een hogere leeftijd die een dergelijke afstand hebben gezwommen. Dit zou Dini weleens de oudste Nederlandse deelneemster ooit kunnen maken die een afstand van meer dan 1000 meter zwom in een stromende rivier.”

H2O
H2O zal op 10 juli plaatsvinden. Deelnemers zwemmen een kilometer van Jachthaven Gelrehaven naar de nieuw te openen Noorderhaven. Omdat de IJssel een redelijk stromende rivier is (stroomsnelheid gemiddeld 5 km per uur) en scheepvaart doorgaat verwachten we als organisatie van zwemmers dat zij over een overtuigende open water ervaring beschikken.Gerelateerd