Zutphense Harmonie: Frozen en Star Wars op het repertoire

14-05-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Harmonieorkesten in Nederland hebben het meestal zwaar. Ze kunnen vaak moeilijk aan leden komen en zijn door een te kleine bezetting erg kwetsbaar. Toch hebben Janny Wessing, dirigent, en Jan Hoezen, klarinetspeler, in februari 2015 het besluit genomen het harmonieorkest 'Zutphonia' op te richten.

“We hebben er goed over nagedacht,”  zegt Jan Hoezen. “Harmonieorkesten zonder aanwas vergrijzen, krijgen steeds minder leden, en houden dan vanzelf op te bestaan. Daarom hebben wij voor een heel andere aanpak gekozen. Met dat 'wij' bedoel ik de inzet van iedereen, door die inzet hebben we dit bereikt.”

“In ons orkest zijn alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigd. We hebben nu 32 muzikanten waarvan de jongste 7 en de oudste 80 jaar is.  En, we zorgen ervoor dat ieder lid, op het eigen niveau mee kan spelen.  Het begint met de muziekkeuze. De muziek moet alle leden aanspreken, daarom doen we dat in nauw overleg met de muzikanten.”

Op het repertoire staat verrassende muziek, bijvoorbeeld uit de films 'Frozen' , 'Star Wars' en 'Pirates of the Caribbean' maar ook Sinterklaas en Kerstliedjes. Als de muziek eenmaal gekozen is, dan volgt de kunst om de muziekstukken dusdanig te schrijven dat iedere muzikant, op het eigen niveau,  zich toch een volwaardig lid van het orkest kan voelen.

“Hier is Janny (Wessing) een kei in” zegt Jan Hoezen. “Dat schrijven is erg moeilijk maar zij kan het echt heel goed. Zo kan iemand die pas drie maanden een instrument in handen heeft toch meespelen met het orkest.” Dat is natuurlijk geweldig, Muziek is dan niet iets saais meer dat oneindig geoefend moet worden op een zolderkamertje maar wordt levendig omdat je dan voor het meespelen in het orkest oefent. “Daarnaast is ons uitgangspunt dat er waardering en respect moet zijn voor iedereen die op zijn of haar niveau meespeelt,” aldus Jan Hoezen.

Dan is er nog het punt van de instrumenten. Die zijn over het algemeen erg duur. Als je lid wordt van Zutphonia, en dus contributie betaalt, kun je van de vereniging een instrument lenen. Wie Zutphonia wil zien spelen kan op zondag 26 juni terecht om 14.30u in de Uitwijk aan de Brink 116.