Zutphense ideeën om mensen aan werk te helpen in de prijzen

20-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Drie ideeën om meer Zutphenaren op weg te helpen naar de arbeidsmarkt zijn beloond met een prijs om het idee ook uit te voeren. Dat gebeurde tijdens het Prinsjesdagontbijt van ondernemersnetwerk De Maatschappij. Een jury onder leiding van wethouder Annelies de Jonge had een voorselectie gemaakt uit zestien innovatieve ideeën.

Dat gebeurde naar aanleiding van een oproep van ondernemersnetwerk De Maatschappij, met steun van de gemeente Zutphen. De oproep had de vorm van een prijsvraag: ‘Zjobs, Win & Begin’.

De winnaars
Het winnende idee is van Anno Waterlander van Zzv AZC. Zijn idee verbindt werkzoekenden, verenigingen en bedrijven. Het gaat erom dat een werkzoekende zijn of haar expertise inzet voor de vereniging en dan met aanbeveling van de vereniging bij een bedrijf (sponsor) aan de slag gaat.

De tweede plaats is voor André Nijenhuis. Onder de naam Coanda heeft hij een ventilatietoestel met warmteterugwinning ontwikkeld en in productie genomen voor energiearme woningen. Zijn bedrijf heet Ecovisie. Door de grote vraag in Nederland en ook internationaal zijn er mensen nodig om de productie te vergroten.

Johan Luijendijk won de derde prijs met het idee om mensen uit de bijstand in te huren als zelfstandige via het Zutphens Zelfstandigen Uitzendbureau ZZUB.

“Mooie opbrengst!”
Wethouder en juryvoorzitter Annelies de Jonge: “Mooie opbrengst en goed initiatief van De Maatschappij. Het blijft niet bij ideeën. We gaan nu samen kijken of we de ideeën kunnen uitvoeren. De gemeente zet hiervoor geld en menskracht in.”
Annelies voegt er aan toe “Deze prijsvraag heeft ideeën en energie opgeleverd. Ik nodig iedereen uit ideeën te blijven aanleveren. Graag help ik bij het verwezenlijken. Iedereen kan mij benaderen.”

“Een prachtige oogst van goede, betrokken en praktische ideeën van de inzenders,” aldus voorzitter Michael Amende van ondernemersnetwerk De Maatschappij. “Ook de niet winnende ideeën zijn zeer bruikbaar. Ondernemers weten wat nodig is om de toegang tot werk te vergemakkelijken. We denken er zeker over na om deze prijsvraag volgend jaar te herhalen.”

Over de prijsvraag
De prijsvraag stond open voor iedereen: ondernemers, werkgevers, werkzoekenden en particulieren. Zij konden tot 1 september hun idee indienen. Het winnende idee wordt uitgevoerd en krijgt € 10.000. Er is een tweede prijs van € 5.000 en een derde prijs van € 2.500. Alle prijzen zijn bedoeld om de winnende plannen uit te voeren. De gemeente Zutphen stelt de bedragen beschikbaar via Vouchers, een stimuleringsfonds bestemd om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.