Zutphense jongeren aan werk geholpen door leeftijdsgenoten

01-06-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De gemeente gaat vanaf woensdag starten met het jongerenproject 2GetThere.
Het initiatief van GroenLinks dat vorig jaar werd aangenomen moet 225 jongeren gaan begeleiden naar school, werk of hulp.
Voor het project trekt de gemeente 2 jaar uit, verspreid over drie kalenderjaren.

Ervaringscoach
De ambitie is om jaarlijks 75 jongeren te laten begeleiden door jongerencoaches. “Het gaat om jongeren die tussen wal en schip dreigen te vallen”, vertelt wethouder Annelies de Jonge. “Zij zijn nog niet elders in een traject en reguliere organisaties kunnen deze jongeren niet bereiken.”
De jongerencoaches horen ook bij de doelgroep; het zijn jongeren die ooit in hetzelfde schuitje zaten. “Het is dus peer-to-peer, daar verwachten we wel wat van.”

Van de jongeren die meedoen moet 60 procent binnen één jaar uitstromen naar werk of school. 20 procent wordt naar een passende vorm van hulp- of dienstverlening begeleid.
Volgens de gemeente helpt het voorkomen van schooluitval en zorgen dat jongeren een startkwalificatie hebben dat de jongeren mee kunnen doen.

De gemeente investeert 500.000 euro in het project. Dit zal zich op termijn terug betalen omdat deze jongeren bijvoorbeeld geen uitkering nodig zullen hebben.

Aan het werk
De aanpak van werkloosheid is een van de speerpunten van het Zutphense college. Daarvoor werd eerder al het Aanjaagteam Werk(t)  in het leven geroepen. Het project van 2GetThere valt onder deze groep.
Het aanjaagteam werkt samen met het Plein, Delta, UWV, onderwijs en ondernemers om mensen aan het werk te helpen.
Bij het Plein zullen vier jongerencoaches aan de slag gaan.Gerelateerd